Fetel neuhvatljiv u Melburnu

Moramo da ostanemo na zemlji, jer svašta može da se dogodi. Sezona je tek počela. Borba sa Ferarijem, Mercedesom i Meklarenom biće neizvjesna do kraja, iako oni danas nisu imali dobar dan - naglasio je 23-godišnji as
0 komentar(a)
Fetel, Foto: Reuters
Fetel, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.03.2011. 09:00h

Već nakon prvog kruga bilo je jasno ko će pobijediti na Velikoj nagradi Australije. Sebastijan Fetel je tada stekao dvije sekunde prednosti nad najbližim pratiocem Luisom Hamiltonom, koju je do kraja trke na stazi Albert park rutinski održavao i uvećavao i stigao do 11. pobjede u karijeri.

Kišni čovjek, ipak, nije podlegao euforiji.

- Moramo da ostanemo na zemlji, jer svašta može da se dogodi. Sezona je tek počela. Borba sa Ferarijem, Mercedesom i Meklarenom biće neizvjesna do kraja, iako oni nisu imali dobar dan - naglasio je 23-godišnji as.

Najmlađem prvaku u istoriji F1 se nije svidjelo što su novinari procijenili da će ove sezone biti dominantan.

- Ne bih upotrijebio riječ dominacija, jer ima mnogo trka pred nama - dodao je Fetel.

Petrov prvi put na postolju

Drugo mjesto je osvojio Hamilton sa 22,297 sekundi zaostatka, a iznenađenje je priredio Vitalij Petrov - Rus iz Renoa je prvi put u karijeri stigao do pobjedničkog postolja.

Prošlogodišnji kandidati za titulu Fernando Alonso (Ferari) i Mark Veber (Red Bul) bili su četvrti i peti.

- Mislim da smo odabrali dobru strategiju, a to i potvrđuje konačno četvrto mjesto. Izgubili smo mnogo toga na startu trke, ali smo kasnije imali dosta otvorenog prostora na stazi i maksimalno ga koristili - rekao je Alonso, koji je tri puta odlazio u boks.

Princ od Asturije je svjestan da još ne može da se uključi u borbu za pobjede.

- Fetel i Hamilton su bili nedodirljivi. Da se trka razvila u bilo kojem drugom smjeru, sigurno bi opet bili prvi i drugi. Zato je ova četvrta pozicija apsolutno zadovoljavajuća. Mnogo bolje od toga nismo mogli, ali znam da ćemo već na prvom sljedećem nadmetanju biti jači - rekao je dvostruki svjetski prvak.

Diskvalifikovani Peres i Kobajaši

Šesto mjesto osvojio je šampion iz 2009. godine, Dženson Baton, a diskvalifikovani su vozači koji su bili sedmi i osmi, Serhio Peres i Kamui Kobajaši. Naime, na bolidima Zaubera bila su nepravilna prednja krila, pa su pozicije meksičko-japanskog tandema preuzeli Felipe Masa i Sebastijan Buemi (Toro Roso). U listu osvajača bodova naknadno se uključio duo Fors Indije Adrijan Zutil - Pol di Resta.

Vozači Mercedesa će se truditi da što prije zaborave prvu trku sezone - Mihael Šumaher je odustao na polovini trke zbog mehaničkih problema, a kroz ciljnu liniju nije prošao ni Niko Rozberg.

U Melburnu je prvi put debitovalo pravilo 107 odsto - zbog očajnih vremena u kvalifikacijama, Vitantonio Liuci i Narain Kartikejan nisu ni dovezli bolide HRT-a na startnu liniju.

Bonus video: