Advokat: Srđan Jovetić će biti oslobođen

Zakonodavstvo predviđa da se zatvorske kazne izrečene strancima koji nisu žitelji EU, mogu preinačiti "administrativni progon" do 10 godina.
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2011. 17:41h

Advokat crnogorskog državljanina Srđana Jovetića, koji se sa trojicom srpskih navijača od prošlog oktobra nalazi u zatvoru u Milanu zbog nereda na stadionu u Đenovi, Rikardo Di Rela, rekao je juče za "Vijesti" da je prilično siguran da će Jovetić već za 7 do 10 dana moći da ide kući.

Di Rela je kazao da će, prema "uobičajenoj praksi" italijanskog sudstva, Jovetić moći da ide kući iako mu je početkom mjeseca izrečena zatvorska kazna od 30 mjeseci.

"Jovetić i ostali momci su trenutno u preventivnom pritvoru, tako da može da stupi na snagu preinačenje sankcije, što ne bi bilo moguće da se već nalaze na izvršenju kazne", objasnio je Di Rela.

Čekajući pasoš

On je uvjeren da će doći do oslobađanja, odnosno progona Jovetića iz Italije u veoma kratkom roku, naglašavajući i kako je najveća briga trenutno "birokratske, ne sudske prirode", s obzirom na to da je Jovetić izgubio pasoš, pa ne može napustiti Italiju prije nego iz crnogorskog konzulata u Rimu dobije privremeni putni dokument.

Kako "Vijesti" saznaju od poznavalaca italijanskog pravnog sistema, zakonodavstvo predviđa da se zatvorske kazne izrečene strancima koji nisu žitelji Evropske unije, mogu preinačiti u "alternativnu kaznu", odnosno takozvani "administrativni progon" iz zemlje, koji je najčesće na period od 5-10 godina.

Da bi ova "zamjenska kazna" mogla stupiti na snagu, mora se raditi o osuđenicima koji su osuđeni na manje od 2 godine, ili kojima preostaje manje od 2 godine odsluženja kazne, a koji nisu osuđeni zbog najtežih zločina.

Progon umjesto zatvora

Prema riječima Di Rele, trenutno se čeka na obrazloženje kazne, nakon čega će biti moguće uložiti zvaničnu žalbu, ali bi, kako tvrdi Di Rela, Jovetić mogao biti oslobođen nezavisno od toga.

Di Rela nije precizirao da li će i trojica srpskih navijača biti pušteni iz zatvora, odnosno prognani iz Italije kada i Jovetić, s obzirom na to da im je presuđena nešto duža kazna u odnosu na Jovetića.

Di Rela je, međutim, ranije komentarisao za "Vijesti", kako očekuje da će nakon priložene žalbe zatvorska kazna za svu četvoricu biti preinačena u progon.

Početkom marta, Srđanu Jovetiću izrečena je zatvorska kazna od 2 godine i 6 mjeseci, zbog izazivanja nereda na stadionu “Feraris” u Đenovi, koji su uzrokovali prekid fudbalske utakmice Italija-Srbija prošlog oktobra. Jovetić se, zajedno sa trojicom srpskih navijača, nalazi u pritvoru već gotovo 6 mjeseci.

Vijestima je dostavljena i slika iz italijanskog zatvora, na kojoj je Jovetić sa Ivanom Bogdanovim.

Bonus video: