"KLANOVI SE POČELI UBIJATI U SRED BIJELA DANA"

Jutarnj list o kriminalnim obračunima: Crna Gora je Meksiko u hrvatskom susjedstvu

429 pregleda 10 komentar(a)
Podgorica pucnjava, Foto: Savo Prelević
Podgorica pucnjava, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.04.2018. 19:07h

Hrvatski Jutarnji list nazvao je Crnu Goru "Meksikom u hrvatskom susjedstvu" zbog učestalih kriminalnih obračuna koji se prethodnih dana dešavaju u našoj državi.

Taj hrvatski medij u svom tekstu navodi da su se suprotstavljeni kriminalni klanovi u Crnoj Gori "počeli ubijati u sred bijela dana u centru grada, a da stradaju i prolaznici".

Nakon dvostrukog ubistva na najprometnijem trgu u glavnom gradu Podgorici, Vijeće za bezbjednost sigurnost Crne Gore na vanrednoj sjednici u nedjelju kasno uveče odlučilo uspostaviti specijalizovane timove za borbu protiv organizovanog kriminala.

Na sjednici vijeća ocijenjeno je da je "bezbjednosna situacija narušena uslijed narastajućeg sukoba organizovanih kriminalnih grupa" te je odlučeno da se organizuju timovi od predstavnika državnog tužilaštva, policije i drugih tijela zaduženih za bezbjednost kako bi se suprotstavili toj opasnosti.

U subotu u podne na glavnom podgoričkom trgu, na očigled brojnih prolaznika i roditelja s djecom, ubica koji je, kako policija sumnja, nosio silikonsku masku ubio Miloša Šakovića koji mu je bio meta, ali i Radivoja Jovanovića koji je slučajna žrtva obračuna, navodi Jutarnji.

Dva dana ranije na drugom trgu u Podgorici, pred desetinama svjedoka, bombom koja je bila postavljena pod njegov blindirani automobil ubijen je Dražen Čađenović koji se dovodi u vezu s jednim od crnogorskih mafijaških klanova.

Nakon tih ubistava direktor crnogorske policije Slavko Stojanović podnio je ostavku, a predsjednik Vlade Duško Marković sazvao je hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Već četiri godine traje sukob dva najmoćnija crnogorska kriminalna klana, "škaljarskog" i "kavačkog", koji su imena dobili po naseljima Škaljari i Kavaču u Kotoru iz kojih dolaze, a u kojem je do sada ubijeno više od 20 ljudi od kojih su četiri slučajne žrtve obračuna.

Sukob je počeo sredinom 2014. kada su u španskoj Valensiji "škaljarci" ukrali 200 kilograma kokaina "kavčanima", navodi Jutarnji.

Sukob kako piše hrvatski medij karakterišu brutalne likvidacije protivnika u kojima su korišteni eksploziv, snajpersko oružje i bombe, dok su za likvidacije kako vjeruje policija angažovane plaćene ubice iz regije.

U pokušaju da zaustavi sukob crnogorska policija u posljednjih pola godine izvršila je iznenadne kontrole više od stotinu bezbjednosno interesantnih osoba od kojih je oduzela naoružanje, eksploziv i takozvane "kriptovane" mobilne telefone koje nije moguće prisluškivati.

Oba kriminalna klana bave se trgovinom drogom na čemu su zaradili ogromne svote kojima finansiraju međusobni rat, zaključuje Jutarnji u tekstu.

Preporučujemo za Vas