Četiri mjeseca zatvora zbog izazivanja vjerske mržnje

Sudija je u obrazloženju presude kazao da je na nesumnjiv način dokazano da su okrivljeni bacili kese sa svinjskim izmetom u objekat Islamske vjerske zajednice.
114 pregleda 0 komentar(a)
Tivat, izmet, Foto: Arhiva "Vijesti"
Tivat, izmet, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.03.2011. 19:34h

Zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje prema Islamskoj zajednici, Viši sud u Podgorici je na osam mjeseci zatvora osudio Žanu G. Mitić (36) iz Tivta, dok je Zoran J. Raičević (50) iz Kotora, osuđen na četiri mjeseca zatvora.

Nakon prvostepene presude, krivično vijeće sudije Ratka Ćupića ukinulo je pritvor okrivljenima.

Sudija je u obrazloženju presude kazao da je na nesumnjiv način dokazano da su okrivljeni bacili kese sa svinjskim izmetom u objekat Islamske vjerske zajednice.

"Okrivljeni su priznali da su pripremili kese sa svinjskim izmetom, potom polomili staklo i ubacili u objekat koju koristi Islamska vjerska zajednica. Sud nije prihvatio odbranu okrivljenih da su htjeli da napakoste vlasniku kuće Milinku Brakočeviću. Po ocjeni suda, znali su da podstiču nacionalnu i vjersku mržnju. Olakšavajuća okolnost za Raičevića prilikom odmjeravanja visine kazne, sud je imao u vidu da je, prema nalazu vještaka, bio bitno smanjeno uračunljiv", kazao je sudija Ćupić.

Podsticali na nasilje

Prema navodima optužnice Veljka Rutovića, zamjenika višeg državnog tužioca, okrivljeni su 28. oktobra 2010. u naselju Mrčevac u Tivtu, podsticali na nasilje, te javno podsticali na nasilje i mržnju prema pripadnicima islamske vjerske zajednice.

Okrivljeni Mitić i Raičević su polomili staklo na prozoru kuće koju koristi islamska vjerska zajednica za vjerske obrede.

Kroz otvor na prozoru, u molitveni dio, kako piše u optužnici, ubacili su kese sa svinjskim izmetom, koji se rasuo po podu.

Tužilac navodi da su na taj način podsticali mržnju prema pripadnicima islamske zajednice, kao i mržnju pripadnika ove vjerske grupe prema pripadnicima drugih vjerskih grupa.

Bonus video: