Svjetski dan pozorišta: U službi čovječanstva

Uoči 27. marta – Svjetskog dana pozorišta, večeras će u Crnogorskom narodnom pozorištu biti pročitana i poruka koju je ove godine napisala Džesika Kauva, dramski pisac, glumica, reditelj i teatrolog iz Ugande.
159 pregleda 0 komentar(a)
vjera ljubav nada, Foto: Duško Miljanić
vjera ljubav nada, Foto: Duško Miljanić
Ažurirano: 26.03.2011. 14:16h

Poruka će se čitati prije izvođenja predstave “Vjera, ljubav, nada” Edena fon Horvata, u režiji Ane Vukotić, u 20 sati.

Svjetski dan pozorišta ustanovio je 1961. godine Međunarodni pozorišni institut (ITI). Na taj dan na pozorišnim scenama širom svijeta obavezno se čita poruka koju, po pozivu ITI-ja, uvijek piše pozorišna ličnost svjetskog ugleda.

Pozorište je taj univerzalni jezik uz pomoć kojeg možemo da pošaljemo poruke mira i pomirenja, kaže Džesika Kauva

Džesika Kauva je dramski pisac, glumica, reditelj i teatrolog iz Ugande, koja se bavi metodologijom razvoja komunikacije i pozorištem participacije. Njena poruka nosi naziv “Pozorište u službi čovječanstva”.

“Današnje okupljanje je istinski odraz ogromnog potencijala pozorišta za mobilizaciju društva i premošćivanje onoga što nas razdvaja.Jeste li ikada pomislili kako bi pozorište moglo biti jedno moćno sredstvo za mir i pomirenje? I dok nacije troše basnoslovne sume novca na mirotvorne misije u ratnim područjima širom svijeta, malo je pažnje posvećeno pozorištu kao jednoj vrsti direktne alternative za promjenu i kontrolisanje sukoba. Kako mogu stanovnici Majke Zemlje da postignu univerzalni mir, kada instrumenti koji se za to koriste dolaze od spoljašnih i očigledno represivnih snaga?

Ideje za koje se borimo

Pozorište suptilno prožima ljudsku dušu koju stežu strah i sumnje, tako što mijenja sliku o nama samima i otvara jedan alternativni svijet za pojedince, a time i za čitavu zajednicu. Ono može da da smisao našoj svakodnevici i, u isto vrijeme, osujeti nesigurnu budućnost. Ono može da se uključi u politiku situacije nekog naroda na jednostavne, direktne načine.

Zbog toga što je inkluzivno, pozorište može da predstavlja jedinstveno iskustvo koje je u stanju da promijeni naša ranija pogrešna shvatanja. Osim toga, pozorište je dokazano sredstvo za zastupanje i unapređivanje ideja koje mi kolektivno nosimo u sebi i za koje smo spremni da se borimo kada su narušene.

Kako bismo se pripremili za mirniju budućnost, moramo da počnemo da primjenjujemo mirna sredstva koja teže razumijevanju, poštovanju i prepoznavanju doprinosa svakog ljudskog bića u stvaranju i očuvanju mira. Pozorište je taj univerzalni jezik uz pomoć kojeg možemo da pošaljemo poruke mira i pomirenja.

Dio promjena i reformacija

Aktivnim uključivanjem učesnika, pozorište može da privuče i podstakne ljude da rekonstruišu prethodno prihvaćena shvatanja. Na taj način, ono pruža pojedincu priliku ponovnog rođenja i mogućnost da donosi pravilne odluke i izbore na osnovu novootkrivenog znanja i stvarnosti. Da bi pozorište napredovalo pored drugih umjetničkih formi, moramo da učinimo hrabar korak naprijed i da ga uključimo u naš svakodnevni život, u rješavanje kritičnih problema sukoba i pomirenja.

Pozorište je aktivni i neodvojivi dio procesa društvenih promjena i reformacija zajednica, u područjima razorenim ratom i unutar populacija koje pate od hroničnog siromaštva ili bolesti. Sve je veći broj priča o pozorištu kome je uspješno pošlo za rukom da mobiliše javnost da izgradi svijest i pomogne žrtvama sa poslijeratnim traumama. Kulturne platforme, kao što je Međunarodni pozorišni institut, kome je cilj konsolidovanje mira i prijateljstva među ljudima, već se sprovode.

Možda jedini odgovor

Zato je u vremenima kao što su naša, kada poznajemo moć pozorišta, travestija ćutati i dopustiti da vladari oružja i ispaljivači bombi budu oni koji održavaju mir u našem svijetu. Kako mogu oruđa otuđenja da imaju i funkciju instrumenata mira i pomirenja?

Pozivam vas na ovaj Svjetski dan pozorišta da promislite o toj perspektivi i uzmete u obzir pozorište kao univerzalno sredstvo za dijalog, društvene promjene i reforme. I dok Ujedinjene nacije troše ogromne sume novca na mirotvorne misije širom svijeta kroz upotrebu oružja, pozorište je spontana, ljudska, jeftinija i daleko moćnija alternativa. Iako pozorište možda nije jedini odgovor za uspostavljanje mira, ono bi svakako trebalo da bude uvedeno kao efikasno sredstvo u svim mirotvornim misijama”, stoji u ovogodišnjoj poruci povodom Svjetskog dana pozorišta.

Bonus video: