Aljoša Vučković: Opstanak na sceni je jako težak

“Danas nema uloga u izobilju. Ni komičnih, ali ni dramatičnih. Opstanak na javnoj sceni i borba za ulogama u domaćoj produkciji su izuzetno teški", potvrđuje glumac.
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2011. 11:20h

Za više od četiri decenije filmske i TV karijere Aljoša Vučković je ostvario oko sto uloga. Danas ga gledaoci mogu vidjeti u TV serijama “Moj rođak sa sela” i “Zauvijek susjedi”. Vječiti zavodnik, kakvog ga pamte starije generacije, kroz život proživljavao je teške porodične trenutke, ali uvijek sa osmijehom na licu pokušavao da to sakrije u javnosti.

Mediji su pisali da njegova kćerka Leana ima problema sa zavisnošću od narkotika, a on ne želi da pričao o tom periodu, već jednostavno da ga zaboravi.

“Ona ima svoje privatne probleme, ne bih sada o tome. Bitno je da se vraća polako, pa ćemo vidjeti”, bio je kratak Vučković, koji je dodao da se osim glume njegova kćerka bavi i pjevanjem.

Mediji su pisali da njegova kćerka Leana ima problema sa zavisnošću od narkotika, a on ne želi da pričao o tom periodu, već jednostavno da ga zaboravi.

Opstanak na javnoj sceni i borba za ulogama u domaćoj produkciji su izuzetno teški, potvrđuje glumac.

“Danas nema uloga u izobilju. Ni komičnih, ali ni dramatičnih. Da bi zaintrigirali publiku, ljudi čak prelaze granice svojih mogućnosti u potrazi za interesantnim, ekstravagantnim temama. Pa čak i kada je u pitanju ono što ne bi nikad uradili, naprave kompormis, zato što je to jednostavno opstanak“, priča Vučković.

Na pitanje ima li istine u pričama da su u hrvatskim produkcijama glumci bolje plaćeni i da se zbog toga često pojavljuje u njima, odgovara:

“Šta mislite da američki i evropski glumci igraju za neku socijalu ili naplaćuju ime? Ko to ne igra za dobre pare? Ali, normalno, ako ne odigrate kvalitetno ulogu, ne možete da tražite velike pare za to. A, ako su velike pare i dobra uloga, niko ne postavlja pitanje koliko ste dobili novca, nego svi kažu da je to dobra uloga. No, da bi serija uspjela, a uloga bila dobra, bitno je i ko piše scenario, ko je reditelj”.

“Bitno je graditi svoj imidž, lik. Na ovim prostorima je malo glumaca koji mogu da biraju role, ili za koje se namjenski pišu. Nemoguće je uvijek dobiti različitu, ali sve zavisi od glumca kako će se njima posvetiti", priča Vučković.

Jedan od Vučkovićevih projekata je sitkom “Zauvijek susjedi”, koji se emituje na RTCG i za koji kaže da je rađen po ugledu na italijanski “Casa Vianello”. O tome kako postiže da svaku novu ulogu odigra različito u odnosu na prethodnu, glumac iza kojeg su mnoge serije je rekao:

“Bitno je graditi svoj imidž, lik. Na ovim prostorima je malo glumaca koji mogu da biraju role, ili za koje se namjenski pišu. Nemoguće je uvijek dobiti različitu, ali sve zavisi od glumca kako će se njima posvetiti. Nekad i fizički mora podrediti sebe ulozi, makar to bilo najbanalnije puštanje kose, brkova ili šišanje”.

Vučković se kćerki, koja je takođe glumica, ne miješa u posao:

“Svi smo odgovorni za svoje postupke i nikada se nijesam miješao u interesovanja mojih kćerki. Šta ja imam da odlučujem za njih, ko je odlučivao da ću ja biti glumac? U krajnjem slučaju svak jede svoj hljeb, svak je kovač svoje sudbine i svoje sreće. Prepustio sam djeci da sama odlučuju čime će da se bave i kako će graditi svoj život. Znaju šta rade, nijesu one male”.

Bonus video: