Elizabet Tejlor je živjela strastveno, sa humorom i ljubavlju

Njen publicista je rekao da je Elizabet umrla mirno, zagledana u djecu iz njenih sedam brakova.
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2011. 13:58h

Tokom 79 prekrasnih godina, gledala je smrti u oči nebrojeno puta i preživjela da ispriča priču. Ali juče, nakon života dramatičnog koliko i mnogi scenariji, borba Elizabet Tejlor je okončana, piše Dejli Mejl.

Umrla je u bolnici, sa četvoro djece oko sebe.

Oskarom nagrađena glumica provela je šest posljednjih godina života u Cedars-Sinai Medicinskom centru u Los Anđelesu. Prijatelj je opisao kao "sitnu, dok se bori za svaki dah" i dodao: "I dalje je osjećala da ima mnogo razloga da živi. Ali bila je zadovoljno svojim životom na kraju. Bila je srećna sa svojom porodicom. Bila je u miru.

Njen publicista je rekao da je Elizabet umrla mirno, zagledana u djecu iz njenih sedam brakova. Pored nje su u trenutku smrti bili Majk i Kristofer Vajlding, Liza Tod i Marija Barton.

Nije propuštala zabave

"Moja majka je bilo nevjerovatna žena koja je živjela život do kraja, sa velikom strašću, humorom i ljubavlju", rekao je Majkl (57).

Nikad nije željela da propusti zabavu, pa nije propustila ni da proslavi svoj 79. rođendan sa porodicom i prijateljima

On je rekao da je porodica, koja uključuje desetoro unučadi i deset čukun-unučadi, bila "nevjerovatno ponosna" na njen "rad na filmu, njen uspjeh kao žene koja se bavila biznisom i njenom hrabrom borbom protiv HIV-a i Aids-a.

Očekuje se da će se sahrana u krugu porodice održati ove nedjelje.

Porodica Elizabet Tejlor podijeliće njeno bogatstvo od 360 miliona funti. Njeni prijatelji su rekli da je Elizabet dio bogatstva ostavila organizaciji koja se bori protiv Aids-a. Oni mogu da profitiraju i od njenih rukom pisanih dnevnika koje je navodno namjeravala da objavi.

Nikad nije željela da propusti zabavu, pa nije propustila ni da proslavi svoj 79. rođendan sa porodicom i prijateljima, mjesec dana prije nego je primljena u bolnicu. Ona je tražila od svojih fanova da se mole za nju dok se suočava sa svojom posljednjom borbom.

U jednoj od njenih posljednjih poruka na Tviteru je pisalo: "Javiću vam kad se sve završi. Voli vas, Elizabet."

70 bolesti i 100 operacija

Elizabet se borila sa zdravstvenim problemima tokom života. Četri puta je mislila da je na ivici smrti. U jednom od posljednjih intervjua rekla je da je "bol" njeno prvo sjećanje.

Rođena je sa skoliozom i patila je od problema sa leđima koji su dijelom krivi za njene nevolje sa tabletama protiv bolova i alkoholom. Ali nikad nije odustala.

Presađena su joj oba kuka, pobijedila je rak kože, tumor na mozgu, diabetes i moždani udar. Procjenjuje se da je pretrpjela 70 bolesti i 100 operacije, od čega 20 teških.

Dječija zvijezda koja je uspjela da stigne i do uloga za odrasle, nagrađena je sa dva Oskara - za Baterfild 8 i Ko se boji Virdžinije Vulf. Ipak, njena lista od 50 filmova ponekad je u sjenci liste muževa, na kojoj je najvažnji Ričard Barton, sa kojim je bila u braku dva puta.

Filip Norman o odnosu Elizabet Tejlor i Ričarda Bartona

Bilo je dva sata nakon ponoći i glas Elizabet Tejlor odzvanjao je kroz hotelski hol u Salzburgu.

"Ričard", vrištala je na Ričarda Bartona, svog petog muža. "Hoćeš li da prestaneš da piješ i ovog trenutka dođeš u krevet! Tvoj glas odzvanja kroz čitav hotel."

Bila je sniježna noć 1968, a Elizabet, proglašena za najljepšu ženu na svijetu, nije izgledala kao da je dio te uloge. Kosa joj je bila u neredu, njena šminka oko očiju u stilu Kleopatre bila je razmazana. Bila je odjevena u kožni kaput.

Barton je i dalje bio u uniformi nacističkog oficira kojeg je igrao u ratnoj priči "Where Eagles Dare", Alistera MekLina. Nakon snimanja, ostajao je da pije brendi sa saradnicima, uključujući i mene, dok se Elizabet odmarala u krevetu.

"Ili ćeš da dođeš sad", Elizabet je rekla Bartonu, "ili ne moraš, nikad više."

"Skloni se", promumlao je Barton i dohvatio flašu brendija.

"Ti se skloni", rekla je Elizabet. Pritegla je svoj kožni kaput uz tijelo i otišla sama u apartman.

Sljedećeg jutra, ipak, sve je ponovo bilo slatko i nasmijano. Elizabet je Bartona zvala "Bufi", on je nju zvao "Oušn", a između snimanja gugutali su kao zaljubljeni tinejdžeri.

"Draga, zapalilia si set", laskao joj je režiser.

"Zapalila je i moje srce", rekao je Barton.

Bonus video: