Tužilaštvo pitalo ljekare je li testiranje Ivane Šoć izostalo zbog štednje

Tužioce je posebno interesovalo koje su analize ljekari Dupanović i Obradović uradili tokom bolničkog tretmana.
142 pregleda 0 komentar(a)
Miodrag Radunović, Foto: Savo Prelević
Miodrag Radunović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.03.2011. 08:52h

Po nalogu Višeg državnog tužilaštva podgorička policija je u svojstvu građanina saslušala ljekare sa Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra dr Brankicu Dupanović i dr Dragana Obradovića, koji su šest dana liječili Cetinjanku Ivanu Šoć (30), koja je preminula zbog komplikacija nastalih zbog virusa A H1N1 (svinjski grip).

Ljekari sa ove klinike, saslušani su u okviru pretkrivične istrage, a na okolnosti liječenja i dijagnostike bolesti djevojke, koja je preminula samo dan nakon što je otpuštena iz bolnice.

Tužioce je posebno interesovalo koje su analize ljekari Dupanović i Obradović uradili tokom bolničkog tretmana kao i to kako je moguće da za vrijeme boravka u bolnici nijesu prepoznali da je djevojka oboljela od virusa svinjskog gripa.

“Od ljekara smo u svojstvu građanina uzeli informacije o kliničkoj slici, laboratorijskim i drugim analizama kao i terapiji koju su dali pokojnoj djevojci. Osim toga interesovalo nas je i to da li djevojci nijesu uradili PCR anlizu na virus zbog toga što je ministar zdravlja Miodrag Radunović polovinom januara ove godine naredio mjere štednje jer Instutut za javno zdravlje raspolaže sa ograničenim brojem takvih testova za potvrdu virusa”, rečeno je “Vijestima” u tužilaštvu.

Porodica pokojne djevojke 12. marta ove godine podnijela je višem državnom tužiocu Tatjani Begović medicinsku dokumentaciju, tvrdeći da su ljekari Obradović i Dupanović “nesavjesno liječili Ivanu kao i da su je i pored teškog stanja otpustili iz bolnice dan prije nego je umrla”.

"Prolazni virus J10 i blaga anksioznost"

Djevojka je prve simptome gripa primijetila 10. februara kasno uveče kada se porodici požalila na temperaturu i groznicu, zbog čega je dva dana kasnije bila kod ljekara na Cetinje.

Djevojka je u teškom stanju protivno volji svoje porodice otpuštena iz Kliničkog centra 18. februara, a preminula je dan kasnije

Dežurni ljekar u bolnici na Cetinju pregledao je u subotu 12. februara, a kada su tokom dana posumnjali u grip, odlučili su da je oko 20 časova ambulantnim kolima prebace na Kliniku za infektivne bolesti Kliničkog centra u Podgorici.

Na klinici je Ivana bila šest dana, a za to vrijeme nije urađen PCR test na virus svinjskog gripa, nije joj data adekvatna antivirusna terapija, već su ljekari prateći njeno stanje na osnovu mnogobrojnih drugih nalaza utvrdili da je riječ o prolaznom virusu J10 i blagom anksioznom stanju...

Djevojka je u teškom stanju protivno volji svoje porodice otpuštena iz Kliničkog centra 18. februara, a preminula je dan kasnije u subotu 19. februara nakon što joj je pozlilo u porodičnom domu.

Status pacijentkinje bio uredan

Direktorka Klinike za infektivne bolesti dr Brankica Dupanović rekla je ranije za"Vijesti" da klinička slika i brojne analize nijesu ukazivale da je Ivana Šoć oboljela od virusa svinjskog gripa.

Smrt Ivane Šoć nastupila usljed ugušenja, zbog jakog otoka pluća, koji je nastao zbog infekcije virusom A H1N1

Dr Dupanović pojasnila je da je neurološki status pacijentkinje na prijemu, kao i na kontrolnim pregledima bio uredan, kao i brojni laboratorijski nalazi i pregledi koji su rađeni u više navrata. U obdukcionom nalazu, koji je tražila istražni sudija Osnovnog suda sa Cetinja navodi se daje smrt Ivane Šoć nastupila usljed ugušenja, zbog jakog otoka pluća, koji je nastao zbog infekcije virusom A H1N1 - svinjski grip.

Šoć upoznao ministra Radunovića

Otac pokojne djevojke, Miladin Šoć, prije dva dana bio je na sastanku kod ministra zdravlja Miodraga Radunovića, kojem je donio medicinsku dokumentaciju i druga dokumenta u slučaju Ivane Šoć.

Tokom pretkrivične istrage, kako je rečeno “Vijestima”, biće saslušan i ministar Radunović kao i druge odgovorne osobe u Kliničkom centru

“Ministar me je saslušao i kazao da će uraditi sve što je u njegovoj moći i ingerenciji da ispita ovaj slučaj. Nadam se da će to biti tako, a vjerujem i da će tužilaštvo do kraja ispitati ovaj slučaj i pokrenuti istragu protiv odgovornih ljekara”, naveo je Šoć.

Tokom pretkrivične istrage, kako je rečeno “Vijestima”, biće saslušan i ministar Radunović kao i druge odgovorne osobe u Kliničkom centru koje bi trebalo da pojasne kakva je klinička slika kod virusa svinjskog gripa, kao i to zašto djevojci nije data antivirusna terapija i na prijemu urađen PCR test. PCR test u privatnim apotekama košta 20 eura.

Bonus video: