Kuljača, Marović, Sekulić i Pinjatić u pritvoru, ostali kući

Odbrana sa slobode mogla bi postati ozbiljna prijetnja očuvanju javnog reda i mira, saopštenoje iz Vrhovnog državnog tužilaštva
101 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2011. 07:52h

Budvanski gradonačelnik Rajko Kuljača, potpredsjednik Dragan Marović, poslanik DPS-a Đorđije Pinjatić kao i izvršni direktor firme “Moninvest” Dragan Sekulić ostaće u pritvoru, dok su ostali okrivljeni u slučaju Zavala nakon tri mjeseca juče oko 18 časova pušteni na slobodu.

Sedmoricu okrivljenih Dragana Žinića, Slobodana Đurovića, Stevana Vučetića, Sretena Tomovića, Novaka Stanojevića, Marka Kaloštra i Miodraga Minića su ispred zatvorskih kapija ZIKS-a Spuž dočekali članovi njihove porodice, prijatelji i advokati, koji od 24. decembra pokušavaju da pravnim oruđem umole vijeće Višeg suda da ih pusti da se brane sa slobode.

Rješenje o produženju pritvora juče popodne uručeno je i Maroviću, koji se još nalazi na liječenju Odjeljenja nefrologije Kliničkog centra.

Vijeće Višeg suda u Podgorici, kojim je presjedavao prvi čovjek tog suda Mušika Dujović, odlučilo je juče popodne da prihvati predlog o produženju pritvora Vrhovnog državnog tužilaštva samo za Kuljaču, Marovića, Pinjatića i Sekulića.

Vijeće Višeg suda u Podgorici, kojim je presjedavao prvi čovjek tog suda Mušika Dujović, odlučilo je juče popodne da prihvati predlog o produženju pritvora Vrhovnog državnog tužilaštva samo za Kuljaču, Marovića, Pinjatića i Sekulića.

Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore juče je podiglo optužnicu protiv Kuljače i Marovića i još devet osoba, zbog optužbi da su počinili niz zloupotreba službenog položaja tokom gradnje na Zavali, a sve za račun crnogorsko-ruske firme “Zavala invest”. Tužilaštvo smatra da su oni oštetili budžet Opštine Budva za milion eura, tokom procjene radova za gradnju prostrojenja za vodu na Zavali.

Optužnica je podignuta i protiv Ruskinje Natalie Panine, koja nije dostupna državnim organima Crne Gore, zbog optužbi da je kao izvršni direktor “Zavala investa” utajila porez i doprinose od skoro milion eura.

Advokat Borivoje Borović, Kuljačin branilac kazao je da će se žaliti na odluku Višeg suda u Podgorici da produži pritvor gradonačelniku Budve.

“Uložiću žalbu na odluku Višeg suda, jer uznemirenje javnosti, kao razlog za produženje pritvora, apsolutno ne stoji”, kazao je Borović.

On je naveo da je pritvor Kuljači, Maroviću, Sekuliću i Pinjatiću, produžen na osnovu ocjene da bi njihovo puštanje na slobodu predstavljalo ozbiljnu prijetnju očuvanju javnog reda i mira.

“Međutim, to suštinski ne stoji, jer se Opština Budva, kao oštećena strana u postupku, preko svog opunomoćnika izjasnila da se ne pridružuje krivičnom gonjenju i da ne ističe nikakav imovinsko-pravni zahtjev”, kazao je Borović.

Istog mišljenja je i branilac Dragana Sekulića, advokat Vlado Vuković, koji je “Vijestima” kazao da vijeće suda “pravi podjelu među okrivljenima”.

“Kod laičke javnosti pravi se podjela na dobre i zle. Ovi što su u pritvoru oni su loši momci i krivci, a ovi drugi su samo kolateralna šteta”, smatra Vuković.

On je naveo i da mu je nelogičan član i stav ZKP-a, na koji se tužilac pozvao da bi produžio pritvor okrivljenima, jer oni se optužuju za krivično djelo koje za koje nije zaprijećena kazna veća od deset godina.

“Dakle, ta stavka da bi oni mogli uticati na javnost i prijetiti očuvanju javnog reda i mira apsolutno ne stoji, jer je i Opština Budva na svojim sjednicama jasno stavila do znanja da oni nijesu počinili nikakve zloupotrebe niti oštetili budžet grada”, naveo je Vuković.

SNP Budve: Čarapić dokaži ili daj ostavku

Budvanski SNP očekuje od Vrhovne državne tužiteljke Ranke Čarapić da dokaže navode iz optužnice protiv budvanskih funkcionera ili u suprotnom da podnese ostavku.

“Država je preko svoga organa - Vrhovnog državnog tužilaštva objavila da su Opština Budva i država oštećeni u aferi Zavala. Postavljamo pitanje da li je u toku istražnih radnji saslušan bilo ko iz Ministarstva uređenja prostora, koje je po slovu zakona moralo da vrši nadzor nad projektom na Zavali”, prenio je stav budvanskog SNP-a Miomir Pejović.

Budvanski SNP održao je sastanak opštinskog odbora, nakon što je podignuta optužnica protiv gradonačelnika i potpredsjednika Budve.

Kuljači opet pozlilo

Gradonačelniku Budve Rajku Kuljači ponovo je preksinoć oko 22 časa pozlio dok se nalazio u sobi Istražnog zatvora u Spužu. Kuljača se zbog malaksalosti i bolova požalio čuvarima, a potom je odveden na pregled kod dežurnog ljekara bolnice u ZIKS-u.

Načelnik Istražnog zatvora Dragan Medojević potvrdio je “Vijestima” da je Kuljačio tokom noći uključena i infuzija.

Načelnik Istražnog zatvora Dragan Medojević potvrdio je “Vijestima” da je Kuljačio tokom noći uključena i infuzija.

“Naš ljekar je procijenio da bi bilo dobro da primi infuziju, što je i urađeno tokom noći. Tokom dana sam se vidio sa njim kada je došao da potpiše Rješenje o produženju pritvora. Kazao mi je da je dobro i potpisao to rješenje”, kazao je Medojević.

Okrivljenom gradonačelniku Budve 12. februara ove godine pozlilo je dok je šetao zatvorskim krugom, a potom je zbog srčanih komplikacija i visokog pritiska primljen na liječenje u Klinički centar. Kuljača je u bolnici bio desetak dana, gdje mu je urađena i kateterizacija, tokom koje je utvrđeno da mu je zakrčena važna arterija i da ima ozbiljne zdravstvene probleme.

Bonus video: