MANS-u počelo suđenju po tužbi inspektorke zaštite prostora

Inspektorka Nataša Brajović je kazala da će dostaviti medicinsku dokumentaciju da je posjećivala psihologa i psihijatra, te da koristi i sredstva za smirenje
260 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2011. 15:57h

Glavnoj inspektorki zaštite prostora u Ministarstvu uređenja prostora i zaštite životne sredine Nataši Brajović, koja je tužila Mrežu za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) za naknadu nematerijalne štete u visini od 8.000 eura za pretrpljene duševne bolove zbog povrede ugleda, časti i širenja neistinitih navoda, nije jasno zbog čega je ta organizacija podnijela prijavu protiv nje "kada je sve radila u skladu sa zakonom".

Brajović je tužila MANS zbog saopštenja za javnost od 30.09.2010. godine da će Vrhovnom državnom tužiocu podnijeti krivične prijave protiv nje i inspektora Milisava Popovića, zbog zloupotrebe službenog položaja, kao i budvanske kompanije "MB Bankada" i njenog vlasnika Mirka Baraća, zbog izgradnje objekta bez građevinske dozvole.

Ona je kazala da je moratorijumom stopirano rušenje svih objekata izgrađenih prije avgusta 2008. godine, kada je usvojen Zakon o uređenju prostora. Rušenje spornog objekta zakazano je za 30. mart, ali je Brajović kazala i da je, u slučaju da se poruši, moguće da neko traži i obeštećenje.

Kako je Brajović objasnila, Ministarstvo će rušenje nelegalno sagrađenog objekta od pet spratova, površine 260 kvadrata u naselju Perazića Do, koštati 170. 000 eura. Rušenje bi po pravilu morao da plati investitor, ali je očigledno da se to ne radi.

"Naloženo mi je da srušim jedan sprat, a to iznosi 20.000 eura", kazala je Brajović dodajući da je joj je naloženo da uradi i predračun uklanjanja cjelokupnog objekta.

Nije mogla da se sjeti šta nije istina

Direktor programa za urbanizam u MANS-u Dejan Milovac kazao je da ovo nije prvi slučaj da inspektorka Brajović ne odgovara na njihove inicijative

Brajović je ipak kazala da je trpjela duševne bolove velikog inteziteta, kao i sramotu, te da će dostaviti medicinsku dokumentaciju da je posjećivala psihologa i psihijatra, te da koristi i sredstva za smirenje.

“Inicijativa tuženog potekla je u maju 2010. godine a povodom inspekcijskog nadzora u Perazića Dolu na objektu Mirka Baraća, iako sam ja kao inspektor inspekciju predmetnog objekta izvršila još u martu …, i u skladu sa Zakonom i ovlašćenjima inspektora za zaštitu prostora donijela rešenje o rušenju i podnijela krivičnu prijavu protiv investitora. Tako u skladu sa navedenim ispada da je mene MANS tužio zbog nečega što sam ja uradila mnogo prije njihove inicijative”, ispričala je Brajović.

Ona je kazala da je krivičnu prijavu koju je podnijela protiv investitora odbacio sud u Kotoru, jer je investitor uspio da dokaže da je objekat započet mnogo ranije prije nego što je Zakon stupio na snagu.

Direktor programa za urbanizam u MANS-u Dejan Milovac kazao je da ovo nije prvi slučaj da inspektorka Brajović ne odgovara na njihove inicijative.

"Zbog takvog postupanja Nade Brajović prema našim inicijativama nam je bio znak da se ne radi o jednom izolovanom slučaju već o obrazcu ponašanja”, kazao je Milovac.

Galerija

Bonus video: