Statuu plemena Maja plaćena 3 miliona eura lažna

Meksički stručnjaci u institutu, koji su proučili katalog aukcije, tvrde da je riječ o falsifikatu koja je napravljen nedavno
0 komentar(a)
statua Maja, Foto: Press TV
statua Maja, Foto: Press TV
Ažurirano: 23.03.2011. 15:21h

Statua ratnika plemena Maja, koja je ove sedmice na aukciji u Parizu prodata za 2,9 miliona eura je falsifikat, saopštio je Meksički nacionalni institut za antropologiju i istoriju.

Kamena figura maskiranog ratnika Maja, koju je prodao privatni kolekcionar, predstavljena je kao jedinstven primjerak pretkolumbovske umjetnosti koja datira iz perioda između 550. i 950. godine. U ponedjeljak je protata za 2,9 milijuna eura, prenosi Press TV.

Meksički stručnjaci u institutu, koji su proučili katalog aukcije, tvrde da je riječ o falsifikatu koja je napravljen nedavno.

"Skulptura pokušava da kopira detalje pretkolumbovske umjetnosti sa područja jugoistočnog Meksika na kojemu su živjele Maje, ali visina, držanje tijela i traka za obuću nijesu karakteristični za tu kulturu", saopštio je institut.

Meksičko ministarstvo vanjskih poslova je potvrdilo da je prije aukcije kontaktiralo francuske vlasti kako bi ih upozorilo na prevaru.

Bonus video: