"Antička djevojčica" izložena u Podgorici, prvi put izvan Grčke

"Veoma važno je napomenuti da su grčke vlasti prvi put dozvolile da ova izložba izađe iz granica Grčke", naglasio je zamjenik gradonačelnika Podgorice Dragan Mijajlović.
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.03.2011. 21:06h

Na otvaranju izložbe „Mirtis- lice u lice sa prošlošću“, je pred puno zainteresovane publike u Modernoj galeriji, ukratko predstavljena rekonstrukcija lica Mirtis, njena lobanja i razni drugi predmeti, koji prenose priču o jedanaestogodišnjoj djevojčici koja je živjela u Atini u petom vijeku p.n.e.

Zamjenik gradonačelnika Podgorice Dragan Mijajlović rekao je da je lice djevojčice Mirtis maestralno rekonstruisano i da je uložen veliki rad i trud da se prikaže ovaj težak period za Atinu, vrijeme grčke epidemije.

"Veoma važno je napomenuti da su grčke vlasti prvi put dozvolile da ova izložba izađe iz granica Grčke", naglasio je Mijajlović.

Ambasador Grčke u Crnoj Gori Emanuel Papadodogiorgakis objasnio je da je izučavanje ovog atinskog perioda pomoglo i da se riješi misterija epidemije u Atini.

"Smrt jednog mladog čovjeka prije dvije hiljade i petsto godina, čiji se lik i enigmatski osmijeh danas nalaze pred nama označava i trajne napore čovjeka da se izbori sa bolestima, epidemijama, kao i vjekovnu borbu protiv smrti", naveo je on.

Ova postavka krasiće podgoričku galeriju do 22. aprila.

Bonus video: