U toku postupak protiv grupe radnika Oboda zbog navodne krađe akcija

Pravni zastupnik radnika Aleksandar Kovačević kaže da je riječ o skoro 130 hiljada akcija, što čini trećinu štamparije.
140 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.03.2011. 17:15h

Odnos radnika i sindikata jedne od najstarijih štamparija na svijetu, cetinjskog “Oboda”, vjerovatno je jedan od rijetkih u praksi sindikalnog udruživanja - radnici Oboda angažovali su advokata da brani njihove interese od sindikalnog rukovodstva, zbog navodne krađe akcija.

Tako je u cetinjskom Osnovnom sudu u toku krivični postupak koji, na zahtjev državnog tužilaštva, vodi sudija Marija Ćupić, protiv članova izvršnog odbora sindikata kompanije.

Pravni zastupnik radnika Aleksandar Kovačević kaže da je riječ o skoro 130 hiljada akcija, što čini trećinu štamparije.

“Akcije štamparije, koje su bile u vlasništvu Fonda PIO, našle su se na berzi, a sindikalna organizacija Oboda htjela je da ih kupi.

Međutim, kako nijesu imali dovoljno novca, odlučili su da pozajme 33 hiljade eura od Saveza samostalnih sindikata Crne Gore.

Dogovor je bio da skupština sindikata donese odluku o podjeli akcija zaposlenima, koji bi vraćali dug matičnoj organizaciji. Međutim, ta skupština nikad nije sazvana”, tvrdi Kovačević.

Napominje da je knjigovodstvena vrijednost akcija nakon kupovine bila 469 hiljada eura, a tržišna skoro duplo više, odnosno 900 hiljada eura.

“Logično je da je radnicima bilo u interesu da sakupe 30 hiljada eura i vrate ih republičkom sindikatu, kako bi postali vlasnici akcija koje vrijede 900 hiljada eura”, objašnjava Kovačević.

Međutim, radnici su uporno čekali sazivanje skupštine akcionara, ali do nje nije došlo, pa tako ni do prenosa akcija na radnike.

S obzirom na to da niko nije vraćao dug, Privredni sud je donio odluku da je vlasnik više od 22 odsto akcija “Oboda” republički sindikat.

Kovačević objašnjava da su ugovor o pozajmici početkom avgusta 2004. potpisali tadašnji predsjednik SSSCG Danilo Popović i sindikalac iz “Oboda” Čedo Bracanović, a ugovoreno je da se novac u tri rate vrati do polovine novembra te godine.

“I laiku je jasno da se radi o fingiranoj tužbi Privrednom sudu. Zbog toga su me radnici angažovali da tražim poništenje ugovora. U decembru 2007. godine podnijeli smo tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Bracanovića i članova izvršnog odbora sindikata i to za zloupotrebu službenog položaja, falsifikovanje službene isprave i nesavjestan rad”, kaže Kovačević.

Bracanović: Kupovina akcija u skladu sa zakonom

Nekadašnji predstavnik sindikata štamparije, a sada predsjednik Opštinskog sindikalnog povjereništva, Čedomir Bracanović, kaže za “Vijesti” da su poslove u vezi sa kupovinom akcija u vlasništvu Fonda PIO uradili u skladu sa zakonom.

“Zbog nedostatka sredstava bili smo prinuđeni da finansijsku pomoć tražimo od republičkog sindikata. U tom dijelu, zaljučili smo i ugovor o zajmu, a nakon isteka roka, nijesmo bili u mogućnosti da vratimo sredstva sindikatu. Čitav slučaj našao se pred Privrednim sudom, a strane u sporu bile su republički sindikat i nezadovoljni radnici. Međutim, presuda je donijeta u korist republičkog sindikata. Odluku Privrednog suda potvrdio je i Apelacioni i Viši sud”, bilo je jedino što je Bracanović imao da kaže.

On, međutim, nije želio da komentariše spor koji se vodi pred Osnovnim sudom na Cetinju.

“To ne mogu i ne želim da komentarišem, jer je postupak u toku, ali vjerujem da će sud donijeti odluku, u skladu sa zakonom, a nakon njene pravosnažnosti, obavijestićemo javnost o ishodu”, kazao je Bracanović.

Tužilaštvo je istražne radnje u vezi sa akcijama štamparije počelo u decembru 2008. U međuvremenu je saslušan Bracanović, koji je trebalo da kaže zašto nije htio da sazove vanrednu skupštinu sindikalne organizacije “Oboda”, a u svojstvu svjedoka saslušani su i članovi sindikalne organizacije štamparije. Suđenje je počelo u oktobru prošle godine i još traje.

Sindikalna organizacija Oboda htjela je da kupi akcije koje su se našle na berzi. Međutim, kako nijesu imali dovoljno novca, odlučili su da pozajme 33 hiljade eura od Saveza samostalnih sindikata.

Međutim, nikad nije sazvana skupština sindikata koja je trebalo da donese odluku o podjeli akcija zaposlenima, tvrdi pravni zastupnik radnika Aleksandar Kovačević

Plan direktora i Danila Popovića

Nekadašnji sindikalac iz “Oboda”, a sadašnji predsjednik OSP-a Čedo Bracanović, prema mišljenju radnika, nije jedini krivac. Čitavu “igru” smislila su, kako kažu, tri čovjeka.

“Ovo je od početka bio plan direktora štamparije Rajka Mijuškovića i Sloba Borozana, te nekadašnjeg predsjednika SSS Danila Popovića”, tvrde nezadovoljni radnici. Poenta cijele priče je da, dodaju, štamparija nema većih vlasnika, tako da onaj koji posjeduje paket spornih akcija može da upravlja štamparijom.

“A, zamislite slučajnosti, tim akcijama sada raspolaže republička sindikalna organizacija koja je delegirala Danila Popovića za člana Upravnog odbora”, dodaju radnici.

Oni optužuju rukovodstvo štamparije da je vršilo pritisak na njih da odustanu od akcija.

“Svašta su pokušavali. Prijetili su nam otkazima, govorili da moramo odmah da vratimo neke kredite koje smo uzimali. Zbog straha od gubitka posla jedan dio radnika je odustao od svoje borbe, ali mi nećemo”, pričaju najuporniji radnici.

Uprava: Radnici obmanuli kolege

Rukovodstvo firme demantovalo je tvrdnje zaposlenih. Jedan od direktora “Oboda”, Slobo Borozan, kaže da ne shvata u kom kontekstu radnici dovode štampariju sa čitavom pričom o akcijama, “kada je to bio odnos između sindikata firme i republičkog sindikata”.

“Sporne akcije su bile u vlasništvu Fonda PIO, koji ih je stavio na berzu, a Sindikat Crne Gore se javio i kupio ih na legalan način. On ih je zatim dao na korišćenje sindikalnoj organizaciji “Oboda”, o čemu je sačinjen posebni ugovor, iz kojeg su logično proistekla posebna prava i obaveze”, kaže Borozan.

Pojedini radnici su, dodaje, smatrali da akcije treba da pripadaju njima, te da ih treba ponovo “iznijeti” na berzu. “Ne želim da komentarišem njihove namjere, ali želim da kažem da to nijesu bile njihove akcije, niti su mogli da ih na taj način prisvoje.

Grupa radnika je tražila vanrednu skupštinu akcionara, pa su se čak potpisivali u ime drugih radnika i penzionera”, tvrdi Borozan. Dodaje da je “očigledno da su neki radnici izgubili sva pravna sredstva, pa sada satisfakciju pokušavaju da nađu preko medija”.

“Žele da na taj način skinu odgovornost sa sebe da su obmanuli radnike”, smatra Borozan.

Bonus video: