Slobodan Pejović odbio da se izvini Mrdaku koji ga je tužio za klevetu

On je rekao da je za vrijeme mandata Mrdaka kao načelnika centra državne bezbjednosti u Boki , doživio najveće napade, od uništavanja imovine do prijetnji i pokušaja likvidacije.
591 pregleda 0 komentar(a)
Mrdak, Foto: Luka Zeković
Mrdak, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.03.2011. 16:07h

“Iza svega ovoga stoji prljavi krvavi novac i organizovani kriminal koji su prvo htjeli da me fizički a sada i moralno unište.

Neće im uspjeti ni prvo, ni drugo i nemam namjeru da se izvinjavam”, kazao je bivši policijski inspektor i svjedok deportacija Slobodan Pejović odbijajući da se izvini funkcioneru Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejanu Mrdaku koji ga je tužio za klevetu, dok se ovaj samo smiješio slušajući ga iz svog dijela sudnice.

Sudija Nada Rabrenović je ponudila strankama mirenje što je Pejović odbio, kao i ponudu Mrdakovog punomoćnika advokata Gorana Rodića da demantuje ono što je pričao svjedočeći u Višem sudu u procesu zbog deportacije muslimanan devedesetih godina.

“Ja lično protiv Dejana Mrdaka nemam ništa, čak mi je bio i simpatičan kad je došao u Herceg Novi kao policajac, gdje sam ja radio kao inspektor u kriminalistici.

Mrdak je bio direktno podređen i isključivo odgovarao Dušku Markoviću

Bio je lijepo vaspitan. Međutim, ja imam protiv Dejana Mrdaka kao načelnika centra državne bezbjednosti u Boki Kotorskoj, a to je najveća i najjača funkcija u Boki”, kazao je Pejović.

On je rekao da je za vrijeme njegova dva mandata na toj poziciji, doživio najveće napade, od uništavanja imovine do prijetnji i pokušaja likvidacije.

“Ja jako dobro znam kako funkcioniše crnogorska tajna policija, horizontalno i vertikalno. Mrdak je bio direktno podređen i isključivo odgovarao Dušku Markoviću.

Nijednu službenu radnju oni nijesu mogli prema meni preduzeti bez odobrenja šefa službe Markovića”, kazao je Pejović.

On je na sudu ispričao da ga je služba bezbjednosti još od 1990. godine “vodila kao ekstremnog crnogorskog nacionalistu”, što on kako tvrdi nije već čovjek građanske orjentacije “što je dokazao zadnjih 20 godina”.

“Tu operativnu obradu mi je skinuo bivši šef državne bezbjednosti Vukašin Maraš, s kojim sam imao dva sastanka.

Unutrašnji neprijatelj DB-a

Ponovo mi je 2000. godine služba zavela operativnu obradu, jer sam te godine dao intervju za radio “Free montenegro” i radio “Slobodna Evropa”, i ja sam automatski za službu državne bezbjednosti postao unutrašnji neprijatelj, jer oni imaju i takvu kategoriju”, rekao je on.

Pejović je ispričao da “oni” njega označavaju kao pripadnika stranih obavještajnih službi i čovjeka koji je komandovao specijalnim jedinicama koji su hapsili muslimane i slali ih na nož Radovanu Karadžiću.

“Pavićević iz Budve je saradnik službe bezbjednosti, koji je sam rekao da jeste a i ja sam provjerio, a volonterski iz patriotskih razloga bio je saradnik vojnog KOS-a (kontraobavještajne službe) iz 90-tih... Samo zahvaljući Pavićeviću, koji je odmah obavijestio Svetozara Marovića i Mila Đukanovića, Đukanović je spriječio mene da ne izazovem građanski rat u Crnoj Gori, što apsolutno nije tačno”, kazao je on.

Pejović je kazao da će tokom sudskog postupka, čiji je početak zakazan za 10. maj, detaljnije pričati o svemu. On je dodao i da ima povjerenja u crnogorske sudove.

Bonus video: