Šera i Đoka osuđeni na 25 godina zatvora za ubistvo Rifata Hodžića

Optuženi su sa skrovitih mjesta četiri dana dvogledom osmatrali kuću Hodžića i pratili njegovo kretanje, čekajući pogodan trenutak da ga ubiju
63 pregleda 0 komentar(a)
suđenje za ubistvo Rifata Hodžića, 2009, Foto: Arhiva "Vijesti"
suđenje za ubistvo Rifata Hodžića, 2009, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 22.03.2011. 13:44h

Zbog ubistva Rifata Hodžića u septembru 2006. godine, albanski državljanin Ardian S. Šera nastanjen u Bruklinu, osuđen je na 20, dok je Pjerin N. Đoka iz sela Pentar u Draču, osuđen na 15 godina zatvora, odlučilo je danas krivično vijeće sudije Dragoja Jovića u Višem sudu u Podgorici.

Prvostepena presuda izrečena danas u ponovljenom postupku, istovjetna je onoj koju je vijeće sudije Seke Piletić izreklo u novembru 2009.

Optuženi su sa skrovitih mjesta četiri dana dvogledom osmatrali kuću Hodžića i pratili njegovo kretanje, čekajući pogodan trenutak da ga ubiju

Ubistvo su počinili na podmukao način. Optuženi su sa skrovitih mjesta četiri dana dvogledom osmatrali kuću Hodžića i pratili njegovo kretanje, čekajući pogodan trenutak da ga ubiju.

Parkirali su se, kako je navedeno, na putu kojim je Hodžić svakodnevno prolazio sa stokom, a kada je naišao, prišli su mu s leđa, skoro zaustavili vozilo i u momentu kada nije očekivao, Šera je kroz prozor auta iz pištolja sa prigušivačem ispalio jedan projektil koji je Hodžića pogodio u glavu.

Šera ranije rekao da nije ubica

Na prvom pojavljivanju u sudu, u junu 2007, albanski državljanin Ardian Šera je kazao da nije ubica, te smatra da je nevin.

Pjerin Đoka je na ostao kod izjava koje je dao u policiji i pred istražnim sudijom. Tada je naveo da je sa Ardianom otišao u Ostros, i da mu je ovaj rekao da treba da prate jednog čovjeka.

“Toga dana kada se desilo ubistvo Ardian je vozio, a ja sam sjedio do njega. Kada je bio blizu tog čovjeka, iz crne tašne, koja se nalazila do mojih nogu, izvadio je pištolj. Nije se zaustavljao, lijevom rukom je držao volan, a desnu je ispružio kroz prozor i ispalio hitac.

Taj čovjek je pao na haubu. Ardian je dao gas i mi smo otišli. Nije stao kada nas je zaustavljala policijska patrola. Stao je nakon dva kilometra i mojim plavim džemperom obrisao krvavu haubu.

Pitao sam ga šta je uradio, a on mi je odgovorio: "Ja znam svoj posao" - izjavio je Đoka i dodao da nije znao za Šerine namjere.

Pljačkao u Albaniji

Na suđenju, Šera je kazao da nije istina ono što je Pjerin izjavio. Šera je kazao da su mu u policiji obukli pancir, a zatim udarali bezbol palicom i pendrekom, sve dok nije izgubio svijest.

“Tražili su da priznam da sam ubio čovjeka. Nijesam imao šta da priznam. Rekao sam: "Možete da me ubijete i udavite, ali nemam šta da vam priznam. Preživio sam torturu”, ispričao je Ardian Šera.

Tokom trajanja sudskog procesa u Višem sudu u Podgorici, dostavljeni su sudski spisi iz Albanije, u kojima se navodi da je Ardian Šera osuđen na 15 godina zatvora zbog krivičnog djela pljačka kroz oružje.

U izvještaju o njegovom kažnjavanju, između ostalog je navedeno da kaznu zatvora treba da izdržava u zatvoru sa većim stepenom bezbjednosti, imajući u vidu ličnost okrivljenog. Spisi su iz Albanije upućeni crnogorskom Ministarstvu pravde sa zamolnicom da se Šera izruči zbog ove kazne.

Bonus video: