Zašto današnje žene sijede sa 25 godina?

Prije samo dvadeset godina bilo je tek 18 posto žena koje su prve sijede uočile prije 30. rođendana.
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2011. 15:13h

Jedan od najneugodnijih trenutaka kod starenja za ženu je onaj kad ugleda prve sijede. U prošlosti taj sivi dan dočekao ih je u kasnim tridesetima ili ranim četrdesetima, no alarmantni podaci govore da žene današnjice prirodnu boju kose gube mnogo ranije. Više od 30 posto Britanki ispod trideset godina već je počelo da sijedi, a dvije trećine njih za to krive stres, pokazala je nova studija.

Prije samo dvadeset godina bilo je tek 18 posto žena koje su prve sijede uočile prije 30. rođendana. 'Više od sedam miliona Britanki kosu farba kod kuće i uvijek se mislilo da starije dame to rade kako bi prekrile sijede, a mlađe zbog mode. Istraživanje je pokazalo da to nije baš tako', rekao je Claire Peake iz firme John Frieda koja se bavi njegom kose i koja je naručila istraživanje. 'Nije nam ništa čudno kad nam dođe klijentkinja kojoj je 25 godina i kosa joj vidljivo sijedi. Takvih je sve više', naglasio je.

Za sijede mlade djevojke postoji i novi naziv: 'ghosts' (grey haired over stressed twenty somethings) ili u prijevodu 'duhovi' (sijeda kosa dvadesetgodišnjakinja pod stresom). Naučnici su podijeljeni: dio ih sve pripisuje genima i smatra da okolina ima tek neznatni uticaj. Drugi tvrde da je dokazano kako stres crpi vitamin B, a testovi na pacovima pokazali su da im je zbog nedostatka tog vitamina dlaka postajala bijela.

Japansko je istraživanje pokazalo da su folikule kose podložne istoj vrsti stresa koji oštećuje i DNA, a to je oksidativni stres uzrokovan izloženosti cigaretnom dimu, UV zracima i zagađenju, ali i emocionalnom stresu, što je upravo dakle onaj stres koji naglašavaju 'ghosts' žene.

Stručnjaci vjeruju da će za deset godina biti moguće da se stvori čak i šampon koji će sadržati enzime koji nedostaju kosi koja sijedi, što će zaustaviti sijeđenje odnosno spriječiti ga.

Bonus video: