Predstava "Derviš i smrt" na Velikoj sceni CNP-a

“Derviš i smrt” Egona Savina postala je najgledanija pozorišna predstava u Beogradu, a osvojila je i dvadesetak nagrada na pozorišnim festivalima u Srbiji i regionu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2011. 15:01h

Predstava “Derviš i smrt” Narodnog pozorišta iz Beograda, koju je po djelu Meše Selimovića režirao Egon Savin, biće igrana večeras i sjutra veče u 20 sati na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

Predstava je rađena po dramatizaciji Borislava Mihajlovića Mihiza, dramaturg je Branislava Ilić, prostor je osmislio reditelj Egon Savin, kostime Jelena Stokuća, kompozitor je Zoran Hristić.

U predstavi igraju: Nikola Ristanovski, Nenad Stojmenović, Aleksandar Đurica, Nataša Ninković, Ljubomir Bandović, Boris Pingović, Zoran Ćosić, Slobodan Beštić, Marko Nikolić, Nebojša Kundačina, Tanasije Uzunović, Darko Tomović, Miodrag Krivokapić, Marko Janketić, Igor Ilić, Željko Grozdanović, Aleksandar Vukić, Slaven Radovanović, Miloš Obrenović, Milan Šavija i Miloš Dmitrović.

Suštinu predstave “Derviš i smrt” čini istraživanje mentaliteta palanke i uloge intelektualca u toj sredini, odnosno fenomena da čovjek koji dođe na vlast da bi promijenio svijet, mijenja jedino sebe - i to negativno, dok svijet ostaje isti.

Radnja drame izmještena je iz XVIII vijeka u pedesete godine XX vijeka, u vrijeme mlade komunističke Jugoslavije, ali su u njenom središtu ne samo život u represivnom društvu, nego i savjest pojedinaca u vremenu koje je uslijedilo nakon ratova i oslobođenja, u vremenu radnih akcija i euforije.

“Derviš i smrt” Egona Savina postala je najgledanija pozorišna predstava u Beogradu, a osvojila je i dvadesetak nagrada na pozorišnim festivalima u Srbiji i regionu.

Gostovanje se realizuje u okviru Sporazuma o saradnji koji su 28. januara potpisali upravnici Narodnog pozorišta u Beogradu Božidar Đurović i Crnogorskog narodnog pozorišta Janko Ljumović.

Bonus video: