Na tragu testa za rano otkrivanje dijabetisa

Mjerenjem nivoa pet aminokiselina u krvi, američki naučnici uspjeli su da identifikuju osobe koje su bile na putu da obole od dijabetesa tipa 2.
85 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2011. 13:18h

Naučnici vjeruju da bi jednostavan test iz krvi mogao da ukaže na rizik od pojave dijabetesa desetak godina prije nego se razviju prvi simptomi ove bolesti.

Mjerenjem nivoa pet aminokiselina u krvi, američki naučnici uspjeli su da identifikuju osobe koje su bile na putu da obole od dijabetesa tipa 2. Tokom istraživanja koje je trajalo 12 godina testirano je 2.422 ispitanika, od kojih je kasnije 201 oboljelo od dijabetesa. Ispostavilo se da je pomenuta analiza krvi bila način da se oni identifikuju godinama prije prvih simptoma.

Tim sa Harvarda nada se da će uskoro test biti usavršan u mjeri koja će omogućiti njegovu primjenu u skriningu za dijabetes tipa 2, prenosi BBC.

Rano otkrivanje dijabetesa smanjuje rizik od komplikacija izazvanih ovom bolešću kao što je, na primjer, oštećenje vida koje može da vodi i u sljepilo.

"Rano postavljanje dijagnoze je od ključne važnosti za prevenciju komplikacija, kao što su bolesti srca i krvnih sudova, moždani udar, otkazivanje bubrega, sljepilo, problemi sa cirkulacijom koji mogu da dovedu i do amputacije", kaže dr Viktorija King, koja rukovodi istraživanjima dijabetesa u Velikoj Britaniji. "Zbog toga je jako važno pronalaženje načina za što raniju detekciju osoba koje su pod povišenim rizikom od ove bolesti. Istraživanja kao što je ovo trebalo bi da nam pomognu da u što skorijoj budućnosti otkrijemo mehanizme dijabetesa tipa 2, kao i uzroke koji kod nekih ljudi dovode do razvoja ove bolesti."

Već je poznato da je rizik od dijabetesa tipa 2 u direktnoj vezi sa gojaznošću, životnim stilom koji podrazumijeva cjelodnevno sjedenje, kao i nezdravom ishranom. U mnogim slučajevima ova bolest može se izbjeći preventivnim djelovanjem koje podrazumijeva mjerenje nivoa šećera u krvi, promjene u načinu ishrane i fizičku aktivnost, podsjeća dr King.

Bonus video: