VJEROVALI ILI NE

Konac za zube može vas spasiti od moždanog udara

Usta su puna bakterija koje doprinose stvaranju karijesa, čija se pojava može spriječiti pranjem i čišćenjem zuba koncem.
92 pregleda 0 komentar(a)
konac za zube, Foto: Metro-portal.hr
konac za zube, Foto: Metro-portal.hr
Ažurirano: 21.03.2011. 11:22h

Istraživači su otkrili da se ljudi koji imaju manje od 24 zuba nalaze u 60 posto većoj opasnosti da dožive moždani udar. Stručnjaci su takođe uzeli u obzir neke druge faktore rizika vezanih za udar, uključujući pušenje, debljinu i učestalo konzumiranje alkohola, prenosi metro-portal.hr.

Ovi problemi počinju od infekcije desni do bolesti koje oštećuju tkivo i kosti koje drže zube na mjestu. Bolesti desnih su glavni razlog za gubitak zuba poslije 40. godine starosti. Usta su puna bakterija koje doprinose stvaranju karijesa, čija se pojava može spriječiti pranjem i čišćenjem zuba koncem.

Ovaj je problem takođe povezan i s bolesti srca. Kardiolozi su otkrili da su opasni mikroorganizmi koji su povezani sa bolestima desnih pronađeni u arterijama pacijenata. Toksini u ovim mikroorganizmima oštećuju ćelije i uništavaju rad arterija i mozak. Stručnjaci upozoravaju da oralna bakterija može izazvati skupljanje i zatvaranje zidova arterija što može da uzrokuje moždanim udarom.

 Oralna se bakterija takođe može zalijepiti za masne naslage u arterijama, što može dovesti do zgrušavanja krvi i uzrokovati moždani udar.

Preporučujemo za Vas