"Nezadovoljni" su nezadovoljni zbog ličnih interesa

Izvor nezadovoljstva Srđana Mrvaljevića je to što je onemogućen prenos velikog dijela budžeta Saveza na njegov privatni račun, a na štetu ostalih reprezentativaca
213 pregleda 58 komentar(a)
Džudo savez Crne Gore logo, Foto: Www.judomne.org
Džudo savez Crne Gore logo, Foto: Www.judomne.org
Ažurirano: 31.03.2018. 16:39h

Povodom konferencije za novinare koju su juče održali predstavnici 24 kluba, oglasio se Džudo savez Crne Gore, koji je u saopštenju naveo da je tom prilikom "izneseno niz notornih neistina i krivotvorenih činjenica".

"Veliki dio klubova na koje se pozivaju u tzv 'platformi' nikada nijesu ni aplicirali za članstvo u Džudo savezu, a sumnjamo da neki klubovi čak i ne postoje kao registrovani u evidencijama nadležnog državnog organa za oblast sporta. Takođe, predstavnici klubova Jedinstvo - Bijelo Polje i Koga- Podgorica su na prevaran način ubijeđeni da ovjeravaju sasvim drugi dokument od onog koji je prezentovan, što su potvrdili i svojim prisustvom na legitimnoj sjednici Skupštine koja je održana u Bijelom Polju. 'Podrška“ DžK Tivat je ovjerena od strane lica koje je od strane predsjednika kluba prijavljeno za krađu pečata", navodi se u saopštenju

U saopštenju se navodi da su „nezadovoljni predstavnici klubova počeli sa navodnim osporavanjem Statuta DžSCG, nekoliko sati prije održavanja sjednice Skupštine, kada su uvidjeli da nemaju većinu za ostvarivanje svojih ličnih interesa".

"Statutom je jasno definisano ko čini Skupštinu saveza i da su delegati Skupštine jedino ovlašćeni za donošenje odluka o stalnom članstvu kao i o izmjenama i dopunama Statuta,iz čega se zaključuje da su upravo delegati većinom glasova donijeli odluke, što je dokumentovano zapisnikom i video snimkom. Upravo njihovim odlukama i glasanjem na Skupštini je određeno članstvo u savezu, a ne kako žele predstaviti samovoljom predsjednika niti bilo kog drugog organa. Odlukama sa sjednice Skupštine 2017. godine glasovima 'nezadovoljnih' donešena je odluka da Skupštinu saveza čini 20 punopravnih klubova kao i 11 pridruženih", stoji u saopštenju.

"Do početka same sjednice Skupštine u Bijelom Polju, uvjereni da će imati većinu, sjednicu su priznavali kao legalnu i legitimnu, što dokazuju i kandidovana pitanja upućena predsjedniku Skupštine, da bi nakon saznanja da nijesu uspjeli prevariti i potkupiti delegate 11 klubova, odustali od učešća i pokušali medijski, da održanu sjednicu predstave nelegitimnom", navodi DŽSCG..

U saopšenju stoji da je "kompletna aktivnost, a posebno finansijsko poslovanje, DžSCG je u tokom cijele 2017 godine bio kontrolisana više nego bilo koje drugo pravno lice u Crnoj Gori, i to na raznim nivoima ODT, Policija, Inspekcijski nadzori, revizori..."

"Tokom svih navedenih kontrola u radu i finansijskom poslovanju Džudo Saveza nije konstatovana ni jedna jedina nepravilnost, osim da kancelarija ne posjeduje kopiju Statuta ovjerenu od strane nadležnog državnog organa, što jasno govori o zakonitosti i pravilnosti rada Saveza.

"Postupajući po Rješenju nadležnog inspektora, DžSCG je dostavio Statut na saglasnost čime je i ispunio svoju zakonsku obavezu, shodno Zakonu o inspekcijskom nadzoru, nakon čega je postupak obustavljen. Predmetni Statut je predat Upravi za sport i mlade prilikom preregistracije, ali vjerovatno greškom administracije nije dostavljen DŽSCG", kaže se u saopštenju.

"Pojašnjenja radi,na osnovu tog Statuta, 2015. godine DžSCG je uredno preregistrovan o čemu svjedoči pravosnažno Rješenje u čijem dispozitivu jasno stoji, da je to urađeno na osnovu uredno dostavljenog Statuta, za koji su upravo glasali 'nezadovoljni'", navodi se u saopštenju.

DŽSCG navod da je "tačno da je dopisom od 04.10.2017. godine Ministarstvo sporta tražilo promjenu pojedinih odredbi Statuta DžSCG, i to na pravno nevaljan način i van svojih ovlašćenja. DžSCG je ipak, na Skupštini održanoj u Bijelom Polju usvojio Izmjene i dopune Statuta, djelimično uvažavajući instrukcije iz dopisa Ministarstva, i iste, uz prečišćen tekst dostavio na davanje saglasnosti Ministarstvu, insistirajući na odgovoru u formi upravno pravnog akta, a ne lošeg eseja".

U saopštenju se ističe da su:

„Nezadovoljni klubovi“ „Arso Milić“ koji čine Zdravko Milić – koji je pravosnažno odgovoran shodno zakonu o sprječavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na takmičenjima, i više puta disciplinski sankcionisan zbog napada na službena lica i drugih oblika nedozvoljenog ponašanja.

„Nenad Sinanović“ – koji čine Nedeljko Sinanović i sinovi,i koji je redovno i predano predlagao i glasao za isključenje određenih klubova iz punopravnog članstva Saveza “Ibar“ koji čine Omer Nurković (predsjednik,sekretar, trener i blagajnik kluba) i njegova djeca, „Straševina“ – klub čiji trener Jelena Šutović je kategorički bila protiv nastupa Ivane Nikolić na kadetskom prvenstvu svijeta gdje je osvojila medalju, i na žalost dio „Akademika“ proslavljenog sportskog kolektiva čiji je najpoznatiji takmičar bio i ostao, Dragomir Bečanović – jedini svjetski šampion i koji je bio vjeran svom klubu tokom cijele karijere od pionirskih do slavnih seniorskih dana.

Jelena Šutović, trener u DžK Straševina je kategorički bila protiv odlaska Ivane Nikolić na prvenstvo Svijeta za kadete na kojem je osvojila srebrnu medalju. Ivana je upravo upornošću predsjednika Saveza otputovla na takmičenje u pratnji svog trenera, tako što joj je upravo savez obezbijedio sredstva za putovanje.

„Nezadovoljni trener“ Dragan Šćepanović je kandidovan, od strane Saveza kao trener na OI, a učešće DžK Akademik na Zlatnoj ligi obezbijeđen je ličnom komunikacijom upravljačkih struktura DžSCG sa EJU.

Istom treneru je bilo, zbog zlouptreba putnih isprava, zabranjen izlazak iz Crne Gore više godina tako da su, nažalost, i članovi reprezentacije bili svjedoci neprijatnosti i vraćanja sa granice Crne Gore ovog trenera.

Takmičar Srđan Mrvaljević iznosi notorne neistine o radu reprezentacije DžSCG, jer je pozivan na svako okupljanje reprezentacije ali se nije odazivao „zbog individualnog plana“. Rezultati tog rada su više nego vidljivi – porazi u prvom kolu na 95% međunarodnih takmičenja u zadnjih 5 godina.

Izvor nezadovoljstva Srđana Mrvaljevića je to što je onemogućen prenos velikog dijela budžeta Saveza na njegov privatni račun, a na štetu ostalih reprezentativaca.

Rezultat takvih odluka saveza su, između ostalih, V mjesto na prvenstvu Evrope i V mjesto na Evropa Openu (Pantić Danilo), 5 mjesto na Grad Prix Zagreb (Nikola Gardašević) i evidentan skok crnogorskih takmičara na Svjetskoj rang listi.

Okupljane u Tim centru je bilo uslovljeno nedostatkom novca zbog kašnjenja Ministarstva sporta sa konkursom, a sve aktivnosti u tom periodu (pripreme, učešće na kampovima, učešće na EŠ ...) su ostvarene ličnim zalaganjem Predsjednika i upravljačkih struktura Saveza.

Reprezentativne aktivnosti, dakle, podržavaju i u njima aktivno učestvuju najbolji takmičari DžK Akademik uprkos pritiscima kojima su izloženi od strane trenera i Izrvršnog direktora kluba, koje se manifestovalo i navijanjem za njihove suparnike na međunarodnim takmičenjima.

Kroz projekat Džudo u školama DžSCG je, u saradnji sa IJF-om i Ministarstvom prosvjete omasovio džudo sport i omogućio besplatne treninge za više od 700 djevojčica i dječaka u OŠ širom CG. To je očigledno problem nezadovoljnicima iz prostog razloga, što djeci ne mogu naplaćivati enormno visoke članarine i tjerati iz sporta one koji nijesu u mogućnosti da ih izmiruju", navodi se u saopštenju.

Bonus video: