Koliko često treba mijenjati šminku

„Ono što će vam najčešće izazvati infekciju su stvari poput krema ili proizvodi koji su vlažni i tamni", piše The New York Daily News.
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2011. 18:29h

Stručnjaci za zdravlje i ljepotu kože neprestano upozoravaju na činjenicu da stara kozmetika povećava rizik od dobijanja infekcija i gljivičnih oboljenja. Teško je reći kad je kozmetički proizvod izgubio na kvalitetu jer njegovo propadanje počinje čim ga otvorite, a potpuno je jasno da svaki pojedinac drugačije koristi i čuva kozmetiku. Malo je proizvoda na kojima je naveden rok upotrebe što je u svijetu šminke veliki nedostatak, prenosi metro-portal.hr.

Ipak, neke 'odokativne' metode mogu vam pomoći da izdvojite one proizvode koji bi mogli imati kraći upotrebni vijek - a to su najčešće oni kozmetički proizvodi koji su vlažni.

„Ono što će vam najčešće izazvati infekciju su stvari poput krema ili proizvodi koji su vlažni i tamni", piše The New York Daily News citirajući izjave dr Andree Thau, optometričarke iz Njujorka i portparola Američke optometrijske organizacije.

Poseban oprez važan je pri upotrebi proizvoda koji se koriste oko očiju. Stara maskara može izazvati blefaritis, neugodnu upalu očnog kapka praćenu svrabom pa i konjunktivitis. Stručnjaci savjetuju da šminku za oči mijenjate najmanje svaka tri mjeseca . Kreme, tekuća i hidratirajuća sredstva najmanje svaku godinu dana (i prije ako ih stalno koristite i u njih stavljate prste), a olovke, puder, ruževe za usne i sjajeve za usne najkasnije nakon 18 mjeseci.

Držite se podalje od testera iz trgovina i drogerija, savjetuje Thau. Ako baš morate da isprobate određenu boju, upotrijebite štapiće od pamuka ili nanesite sloj na ruku i zatim obrišite. Uvijek imajte u vidu da su testeri potencijalni izvor bakterija. Ne stavljate olovku za oči unutar linije trepavica jer ćete time omesti rad Meibomove žlijezde koja ima važnu ulogu u stvaranju suza. Ako te žlijezde ne mogu pravilno funkcionisati, mogli biste imati problema sa suvim očima.

Bonus video: