Viši sud: Nema pritvora za 11 optuženih u slučaju AMD "Budva"

Specijalni tužilac, Đurđina Ivanović, tražila je određivanje pritvora jer je u pitanju koruptivno krivično djelo za koja se može izreći kazna zatvora do 10 godina.
65 pregleda 0 komentar(a)
djurdjina ivanovic, Foto: Luka Zeković
djurdjina ivanovic, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.03.2011. 18:39h

Krivično vijeće Višeg suda odbilo je predlog specijalnog tužioca za organizovani kriminal i korupciju da se odredi pritvor za 11 osoba u predmetu Auto - moto društvo Budva. Protiv njih je prošle sedmice tužilaštvo podiglo optužnicu zbog pokušaja izvršenja krivičnog djela "zloupotreba ovlašćenja u privredi”.

Specijalni tužilac Đurđina Ivanović tražila je određivanje pritvora, navodeći da je u pitanju koruptivno krivično djelo za koja se može izreći kazna zatvora do 10 godina. Ona je u obrazloženju navela da ta djela ugrožavaju ekonomsku i pravnu sigurnost države, do mjere koja sve više uznemirava domaću javnost.

"Tužilaštvo cijeni da bi odbrana okrivljenih sa slobode mogla poljuljati javno povjerenje u rad pravosudnih organa i postati ozbiljna prijetnja očuvanju javnog reda i mira, zbog čega je sudu predložilo da se protiv svih okrivljenih odredi pritvor", saopšteno je iz tužilaštva sredinom prošle sedmice.

Okrivljenim Antu Deloiku, Igoru Trnskom, Biserki Bojić, Miliću Vlahoviću, Vjekoslavu Fabrisu, Svetlani Dragović, Bojanu Karadžiću, Slobodanu Pimi, Marku Vujoviću, Srđanu Stojanoviću i Stevici Dragoviću je stavljeno na teret da su kao odgovorna lica – osnivači i izvršni direktori, od decembra 2007. do novembra 2008, u postupku preregistracije državnog u privatno preduzeće Auto-moto društvo Budva, grubim kršenjem ovlašćenja pokušali da u privatno preduzeće unesu državno zemljište vrijedno 3.344.870 eura, sa namjerom da kao investitori na njemu izgrade stambeno-poslovni objekat.

Tužilaštvo je saopštilo da su "preduzimajući niz protivpravnih radnji, okrivljeni iskazali visok stepen kriminalne volje u izvršenju krivičnog djela koje je ostalo u pokušaju isključivo zbog intervencije nadležnih organa, a moglo je za opštinu Budva proizvesti posljedicu u višemilionskoj šteti”.

Bonus video: