Amos Oz: Neću umrijeti ako ne dobijem Nobelovu nagradu

“Kao pisac imam jedinu obavezu da nikada ne napišem istu knjigu dva puta, a to je nakon dvadeset napisanih knjiga sve teže”
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2011. 15:45h

“Neću umrijeti nesrećan ako ne dobijem Nobelovu nagradu”, rekao je ugledni izraelski pisac Amos Oz koji je preksinoć gostovao na Frakturinoj tribini “Razotkrivanja” u zagrebačkom kinu “Europa”, prenosi Večernji list.

Više od šest stotina ljudi koji su do vrha napunili “Europu” gotovo je dva sata uživalo u lucidnom Ozovom razgovoru sa Srećkom Horvatom.

“Kao pisac imam jedinu obavezu da nikada ne napišem istu knjigu dva puta. To je nakon dvadeset napisanih knjiga sve teže”, rekao je šarmantni izraelski pisac zagrebačkoj publici koja je njegove odgovore često pozdravljala aplauzom.

Spontani aplauz Oz je dobio kada je rekao da su nemiri u arapskim zemljama izazvani i lošim odnosom prema ženama. A aplaudiralo se i kada je izjavio da izraelski političari vole u goste da pozivaju pisce, pitaju ih gdje su pogriješili, slušaju njihove savjete i onda ih u potpunosti ignorišu.

Oz je roman “Priče o ljubavi i tmini”, koji je preveden na dvadeset jezika, predstavio kao priču o roditeljima i njihovoj neuzvraćenoj ljubavi prema Evropi, rekavši da mu je najdragocjeniji arapski prevod tog romana.

Trideset godina u kibucu

“Tridesetih godina prošlog vijeka jedini Evropljani u Evropi bili su Jevreji, a među njima i moji roditelji. Drugi su bili bugarski ili španski nacionalisti. Na sreću, roditelji su potjerani u Jerusalim, jer bi ih inače četrdesetih Evropa pogubila”, rekao je Oz, otvoreno govoreći i o samoubistvu svoje majke kada je imao dvanaest godina.

Možda se ideja dobrovoljnog socijalizma u kojem nema policijske stanice niti prisile ostvari u nekoj drugoj zemlji”, misli autor koji voli da živi u pustinjskom Aradu

“Bilo mi je teško kada sam sa četrnaest godina napustio oca i otišao u kibuc u kojem sam ostao trideset godina. Kasnije sam se bavio baš onim poslom koji bi mi odabrao i otac, poliglota koji je razumio sedamnaest jezika”, rekao je Oz. Pričao je kako je roman “Moj Majkl” u kibucu pisao u toaletu, tokom noći, u mraku, jer su živjeli u jednosobnom stanu.

Kasnije su mu u kibucu dali jedan, a onda i drugi dan za pisanje kada su vidjeli da se od pisanja nešto može i doprinijeti zajednici.

“Mislim da ideja kibuca nije mrtva, premda ih je u Izraelu sve manje zbog materijalističkog života. Možda se ideja dobrovoljnog socijalizma u kojem nema policijske stanice niti prisile ostvari u nekoj drugoj zemlji”, misli autor koji voli da živi u pustinjskom Aradu i koji je sve što je naučio o ljudima naučio baš u kibucu.

Oz je potvrdio da je glumica Natali Portman otkupila prava za snimanje filma po romanu "Priče o ljubavi i tmini", te da je on odobrio scenario.

Bonus video: