Otkazan veleslalom, Marija Riš osvojila je veliki Kristalni globus

Marija Riš je prvi put u karijeri osvojila Svjetski kup, pošto je u prethodne dvije sezone bila druga, iza Vonove.
83 pregleda 0 komentar(a)
Marija Riš, Foto: Beta AP
Marija Riš, Foto: Beta AP
Ažurirano: 19.03.2011. 08:40h

Koliko je bilo bitno što je u jučerašnjem slalomu pretekla svoju konkurentkinju u generalnom poretku Svjetskog Kupa, Amerikanku Lindzi Von, i to za samo tri boda, pokazalo se danas – zbog lošeg stanja staze, usljed kiše i toplog vremena prethodnih dana, otkazan je današnji veleslalom u švajcarskom Lencerhajdeu, pa je Njemica Marija Riš osvojila veliki Kristalni globus sa 1.728 bodova.

Po pravilima Svjetske skijaške federacije (FIS), naime, trke u posljednjoj nedjelji sezone ne mogu da budu održane u novom terminu. Rišova je, tako, zadržala prednost i prekinula trogodišnju dominaciju američke skijašice.

Marija Riš je prvi put u karijeri osvojila Svjetski kup, pošto je u prethodne dvije sezone bila druga, iza Vonove, a ima i četiri osvojena mala Kristalna globusa, dva u slalomu i po jedan u superkombinaciji i superveleslalomu.

U svojoj riznici medalja, Rišova ima i dva olimpijska zlata u Vankuveru od prošle godine, u superkombinaciji i slalomu, kao i jednu titulu svjetske šampionke, u slalomu, u Val d'Izeru prije dvije godine, dok je na nedavnom Svjetskom prvenstvu u rodnom Garmiš-Partenkirhenu osvojila je bronze u superveleslalomu i spustu.

Danas se radovala još jedna Njemica, Viktorija Rebensburg, koja je osvojila Kristalni globus u veleslalomu, pošto je pred posljednju trku sezone vodila ispred Francuskinje Tese Vorli, i tako ostvarila jedan od najvećih uspeha karijere. Rebensburg je olimpijska šampiona u ovoj discipline iz Vankuvera.

Muški slalom će danas biti održan, bez ikakvih odlaganja.

Konačan poredak u veleslalomu

1. Viktorija Rebensburg (Njemačka) 435

2. Tesa Vorli (Francuska) 358

3. Tanja Potiainen (Finska) 240

4. Elizabet Gergl (Austrija) 236

5. Federika Brinjone (Italija) 212

Konačan poredak Svjetskog kupa:

1. Marija Riš (Njemačka) 1.728

2. Lindzi Von (SAD) 1.725

3. Tina Maze (Slovenija) 1.139

4. Elizabet Gergl (Austrija) 992

5. Džulija Mankuzo (SAD) 976

6. Marliz Šild (Austrija) 756

7. Tanja Potiainen (Finska) 751

8. Anja Person (Švedska) 656

8. Viktorija Rebensburg (Njemačka) 656

10. Lara Gut (Švajcarska) 589

Bonus video: