Otkazan veleslalom, Ligetiju mali Kristalni globus

Pred posljednji veleslalom sezone, Ligeti je u plasmanu vodio sa 383 boda, ispred Norvežanina Aksela Lunda Svindala i Siprijena Rišara iz Francuske, koji su imali 306, odnosno 303 boda.
0 komentar(a)
Ted Ligeti, Foto: Reuters
Ted Ligeti, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.03.2011. 10:00h

Nakon jučerašnjeg superveleslaloma, danas je u švajcarskom Lencerhajdeu zbog lošeg vremena (zbog kiše i visoke temperature koja je topila snijeg) otkazan i veleslalom, posljednji u sezoni. Amerikanac Ted Ligeti je, tako, osvojio mali Kristalni globus u ovoj disciplini, treći put u karijeri. Najbolji u veleslalomu je bio i 2008. i 2010. godine.

Pred posljednji veleslalom sezone, Ligeti je u plasmanu vodio sa 383 boda, ispred Norvežanina Aksela Lunda Svindala i Siprijena Rišara iz Francuske, koji su imali 306, odnosno 303 boda. Da je održana trka, Amerikancu je za titulu bilo dovoljno da završi barem na 11. mjestu.

Svjetski šampion iz Garmiš-Partenkirhena je ove sezone trijumfovao na prve tri trke u veleslalomu, a postao je peti skijaš sa tri trijumfa u veleslalomu nakon Ingemara Stenmarka, Alberta Tombe, Mihaela von Grinigena i Hermana Majera. 26-godišnji Ligeti, svetski šampion u veleslalomu, prethodno je osvojio titulu 2008. i 2010. godine.

Ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu kod muškaraca je već prošlog vikenda obezbijedio Ivica Kostelić.

Organizatori trke su rekli da će start današnjeg ženskog slaloma, odložen za tri sata, ali da će trka biti održana.

Amerikanka Lindzi Von i Marija Riš iz Njemačke bore se za titulu u Svjetskom kupu, a borba će biti odlučena na posljednjoj trci sezone, veleslalomu, koji je na programu u subotu.

Bonus video: