NAKON SASLUŠANJA

Marović saslušavan sat i po, ali mu je "malo bilo" (video)

"Ne postoji politički pritisak na pravosuđe od vlasti i državnih organa, već da se oni nalaze pod pritiskom jednog drugog dijela javnosti, koji ima mišljenje suprotno režimu".
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2019. 11:49h

Nakon skoro dvočasovnog saslušanja potpredsjednika Demokratske partije socijalista Svetozara Marovića, kao svjedoka u slučaju “Zavala”, Marović nije želio komentarisati ono što je saopštio specijalnom tužiocu za organizovani kriminal, navodeći da u Crnoj Gori ne postoji politički pritisak na pravosuđe od vlasti i državnih organa, već da se oni nalaze pod pritiskom jednog drugog dijela javnosti, koji ima mišljenje suprotno režimu.

“Imate jednu industriju neistina koje se tri godine drže u javnosti, pa se onda to koristi kao pritisak na tužioca da mora da pokrene postupak, i ja sam zahvalan i onima koji su pokrenuli i onima koji vode postupak, jer se istina ne može sakriti.

Ako to ne bude pred ovim sudom, biće sudova u Evropi i biće sudija na drugim mjestima. Znam da se danas nalaze u pritvoru ljudi koji ne zaslužuju da tu budu”, kazao je Marović.

On je potvrdio da njegov brat Dragan Marović, jedan od optuženih u aferi “Zavala”, ima zdrastvenih problema, da je u tretmanu i da se nada da će biti bolje.

“Meni je bitno samo da je moj brat zdrav, a sloboda mu pripada rođenjem i on će biti na slobodi prije ili kasnije”, naveo je Svetozar Marović.

Advokati Zdravko Begović i Zoran Vukčević su naveli da očekuju da se u relativno kratkom roku okonča istraga, iako nijesu čuli izjašnjenje tužioca po tom pitanju.

“Po onome što se do sada odvijalo rekao bih da je ili okončana istraga ili je na samom kraju, ali tužilac to nije saopštio. Siguran sam da bi podizanje optužnice bilo jedan normalan nastavak svih ovih dešavanja”, rekao je Vukčević, dodajući da i dalje smatra da pritvor nije bio neophodan i da se sve moglo utvrditi i da su bili na slobodi.

Osumnjičenima, koji se nalaze u istražnom zatvoru, pritvor ističe 24.marta

Upućen u detalje

Potpredsjednik DPS-a je nakon hapšenja svog brata i bivših bliskih saradnika i sugrađana izjavio kako je pozadina svega politički napad na njega. On se u međuvremenu uzdržavao od javnih komentara, pa i kada je njegov brat završio u bolnici nakon pogoršanog zdravstvenog stanja u Istražnom zatvoru.

Svetozar Marovića je kao suvlasnik "Moninvesta" od početka bio upućen u detalje gradnje na rtu Zavala.

On se u prijavi MANS-a, koji je 2008. i pokrenuo istragu o nelegalnoj gradnji na Zavali, tereti da je koristeći svoj društveni položaj, politički i drugi uticaj u lokalnoj upravi Budve “lično i preko povezanih lica posredovao da se omogući nesmetana nezakonita izgradnja objekta na zemljištu u vlasništvu kompanije „Zavala invest“, čiji osnivač je kompanija „Moninvest“, koja je bila u njegovom suvlasništvu”.

U Istražnom zatvoru su gradonačelnik Budve Rajko P. Kuljača, potpredsjednik opštine Dragan Marović, članovi nekadašnje opštinske Komisije za procjenu vrijednosti izvedenih radova na postrojenju za desalinizaciju morske vode – bivši direktor Vodovoda Budva Stevan Đ. Vučetić, Dragan S. Žinić, Novak P. Stanojević, elektroinženjer Marko S. Kaloštro, Srećko N. Tomović, Slobodan Š. Đurović, vlasnik građevinske firme „Monivest” Dragan M. Sekulić, Podgoričanin Miodrag S. Minić i poslanik DPS-a Đorđe Pinjatić.