Mojkovačka fabrika cigareta: Policija i tužilaštvo optužuju jedni druge

U navodni šverc i podjelu dobiti od njega umiješani su sadašnji i bivši visoki funkcioneri policije i ANB...
0 komentar(a)
Ranka Čarapić, Veselin Veljović, Foto: Savo Prelević
Ranka Čarapić, Veselin Veljović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.03.2011. 09:01h

Najviši funkcioneri tužilaštva i policije optužuju jedni druge za to što je prikupljanje dokaza o navodnom švercu cigareta iz fabrike "Tara" ulaskom u njene prostorije u Mojkovcu i Podgorici počelo tek dva dana nakon što su "Vijesti" objavile da postoje sumnje da se tako nešto odvija godinama.

Direktor policije Veselin Veljović i vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić, međutim, nijesu željeli da zvanično potvrde u odgovorima na pitanja "Vijesti" ono što je rečeno u neformalnim razgovorima.

Više izvora iz policije, Agencije za nacionalnu bezbjednost i drugih državnih organa, saopštilo je "Vijestima" da su u navodni šverc i podjelu dobiti od njega umiješani sadašnji i bivši visoki funkcioneri policije i ANB

Više izvora iz policije, Agencije za nacionalnu bezbjednost i drugih državnih organa, saopštilo je "Vijestima" da su u navodni šverc i podjelu dobiti od njega umiješani sadašnji i bivši visoki funkcioneri policije i ANB. Istovremeno su i otpušteni rožajski policajci u svojim saopštenjima pominjali šverc cigareta iz fabrike u Mojkovcu.

Veljović i Marković negiraju umiješanost

Odgovarajući na pitanja novinara, Veljović je u međuvremenu negirao da ima udjela u vlasništvu mojkovačke fabrike, tvrdeći da su priče o njegovoj umiješanosti instruirane i politički motivisane. I ministar pravde i bivši šef ANB Duško Marković je negirao da ima ikakve veze sa fabrikom.

Nakon incidenta u Donjoj Gorici, više susjeda je tvrdilo da je tokom noći između četvrtka i petka u hangaru užurbano utovaran materijal u kamione i cisterne i nekuda odvožen.

"Vijestima" je iz više izvora potvrđeno da je o načinu postupanja u ovoj istrazi razgovarano na sastanku Čarapićeve i Veljovića u tužilaštvu u petak 4. februara, u kasnim popodnevnim časovima.

Prema verziji iz tužilaštva, Veljović je tužiteljki tada navodno rekao da policija nema nikakve podatke o švercu cigareta iz Mojkovca, kao i da mu nije jasno zašto ulazak u sporne objekte ne bi mogao da sačeka ponedjeljak.

Prema verziji iz policije to nije tačno. Direktor kojem je mandat istekao u decembru, čiju smjenu zbog navodne neefikasne borbe protiv kriminala traži dio opozicije, a ministar unutrašnjih poslova i dalje oklijeva da ga ponovo predloži, navodno je predlagao da se u akciju krene odmah nakon objavljivanja tekstova o švercu, ali da je "tužilaštvu objektivno trebalo vremena da se pripremi" za to.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: