KCCG SE IZVINJAVA PORODICI RONČEVIĆ

Ljekari prekršili standarde o privatnosti zdravstvenog pregleda

Tamara Rončević tvrdi da je ljekarka Urgentnog bloka tražila da se njen sin, kog je navodno tukla policija, skine pred jednim od policajaca i pokaže joj povrede
111 pregleda 0 komentar(a)
ljekar policajac, Foto: Shutterstock.com
ljekar policajac, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 31.03.2018. 20:10h

Troje policajaca nadgledalo je 2. marta u Kliničkom centru preglede Nemanje Rončevića, koji je tvrdio da ga je pretukla policija. Policajka, koja je satima prisustvovala pregledima pretučenog Rončevića, telefonom je nekog izvještavala kako Podgoričanin opisuje nastanak povreda, ali i šta kažu ljekari.

To je Savjetu za građansku kontrolu rada policije prijavila Nemanjina majka Tamara Rončević, koja je objasnila da je sa sinom u KC bila od 14 sati, kada ga je tužilaštvo pustilo na slobodu, do skoro 20 časova.

Nakon sprovedenog postupka, Savjet je ocijenio da su ljekari u tom slučaju prekršili standarde o privatanosti zdravstvenog pregleda, dok postupanje policije još ispituje.

“Preglede je pratilo dvoje službenika policije, kojima je tokom pregleda prestala smjena. Policajka je sve telefonom prenosila nekome zbog čega sam joj prišla, dohvatila je za rame i kada se okrenula pitala je - ‘Kome vi sve to prenosite u vezi sa pregledom, čula sam Vas?’ Kazala je da tako diktira zapisnik. Odgovorila sam joj da znam da tako ne rade zapisnik, jer su je jednom odvezli i dovezli baš zbog zapisnika za djevojku koja je pokušala suicid. Okrenula se i otišla”, napisala je Rončevićeva u prijavi Savjetu.

Objasnila je da su im se policajci “pridružili” čim su došli do šaltera Urgentnog bloka i objasnili im da moraju prisustvovati pregledima.

“Policajac je više puta zaustavljao osoblje da pita kada će biti gotovi nalazi za Nemanju, nego mi sami. Sve ih je poznavao lično i obraćao im se imenom...Tehničar je naišao noseći nalaze u ruci i rekao stigli su. Prišli smo vratima od ambulante, mislim da je broj 3 - prvo je ušao policajac, pa Nemanja, pa ja”, objasnila je Rončevićeva.

Dodala je da je ljekarka nju htjela da udalji, ali da je odbila jer je policajac bio unutra i da je slušao kako njen sin opisuje povrede:

“Policajac je sve slušao, ali nije progovarao. Nemanja je jasno govorio pred njim šta se desilo i šta ga i gdje boli. Doktorica je tražila da se skine i pokaže joj, i to je rađeno pred policajcem”, kazala je ona.

Objasnila je da je policajac prisustvovao i polovini pregleda kod otorinolaringologa, ali ne i ona:

“Kada je Nemanja izašao, rekao mi je da doktor od otoka ne može da vidi baš dobro lom i da dođe drugi dan kad malo rastekne. Policajka je pošla sa strane pričajući na telefon i nekome ponovila da doktor ne može dobro da vidi od otoka i da će Nemanju da pregleda ponovo”.

Rončevićeva je objasnila da je kada je dvojici policajaca istekla smjena, došao treći i da je on prisustvovao pregledu kod neurohirurga.

Rončević je ranije “Vijestima” ispričao da se 2. marta probudio krvav u betonjerci Centra bezbjednosti Podgorica. Navodno, policajci su mu tog jutra objasnili da je pao i sam sebi slomio nos na dva mjesta.

Iz Uprave policije tog dana saopšteno je da su Rončevića uhapsili noć ranije zbog sumnje da je prijetio službenicima Interventne jedinice CB Podgorica da će ih napasti, uz psovke i uvrede.

Nakon što je objavljena njegova strana priče, UP je saopštila da je netačno da su ga tukli. Tada su saopštili da je prilikom hapšenja i privođenja glavom udario u vrata službenog vozila i povrijedio se.

Iz Kliničkog bi da se izvinu Rončevićima

Savjet je od direktorice Kliničkog centra Zorice Kovačević tražio da svim zdravstvenim radnicima izda jasne instrukcije o poštovanju standarda privatnosti zdravstvenog pregleda.

“Ovo posebno naglašavamo, da se zdravstveni pregledi izvode tako da ih ne mogu čuti ni vidjeti policijski službenici. Ukoliko kod ljekara postoji strah da ga pacijent može napasti, prisustvo policijskog službenika se može tolerisati”, piše u preporuci.

Kovačevićeva im je odgovorila da su unutar KC razgovarali o poboljšanju aspekta koji se odnosi na privatnost i povjerljivost pregleda:

“Osim pomenutog, nastojali smo da u više navrata stupimo u kontakt sa porodicom Rončević, kako bismo obavili razgovor i izvinili im se”, piše u odgovoru Savjetu.

Preporučujemo za Vas