Svinjski izmet ubacili u kuću jer im je smetao njen vlasnik, a ne muslimani

Oni su htjeli da nabave kravlji ili ovčiji izmet, ali nisu mogli da ga kupe jer je bilo pod vodom i nije se moglo prići farmi
200 pregleda 2 komentar(a)
Tivat, izmet, Foto: Arhiva "Vijesti"
Tivat, izmet, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.03.2011. 11:35h

Zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje prema Islamskoj zajednici, Viši sud u Podgorici će 25. marta objaviti presudu Žani G. Mitić (36) iz Tivta i Zoranu J. Raičeviću (50) iz Kotora, odlučilo je krivično vijeće sudije Ratka Ćupića.

Prema navodima optužnice Veljka Rutovića, zamjenika višeg državnog tužioca, okrivljeni su 28. oktobra 2010. u naselju Mrčevac u Tivtu, podsticali na nasilje i mržnju prema pripadnicima islamske vjerske zajednice. Oni su, tvrdi tužilac, polomili staklo na prozoru kuće koju koristi islamska vjerska zajednica za vjerske obrede. Kroz otvor na prozoru, u molitveni dio, kako piše u optužnici, ubacili su kese sa svinjskim izmetom, koji se rasuo po podu.

Tužilac navodi da su na taj način podsticali mržnju prema pripadnicima islamske zajednice, kao i mržnju pripadnika ove vjerske grupe prema pripadnicima drugih vjerskih grupa.

Tužilac Veljko Rutović u završnoj riječi zatražio je od suda da ih osudi, jer je dokazana njihova krivica.

"Optužena Žana Mitić ne spori da je zahtijevala od Raičevića da ubace svinjski izmet u kuću Milinka Brakoćevića, iz razloga što sa njim ima poremećene komšijske odnose. Kazala je da joj nije poznato da je Brakočević prodao kuću Islamskoj zajednici, ali joj je poznato da je komšiluk pisao peticiju čiji je potpisnik i ona, čiji je zahtjev bio da u kući Brakočevića ne bude džamija.

Ubacivanje svinjskog izmeta u molitveni dio, urađeno je sa namjerom sprečavanja vjernika da ostvaruju svoja vjerska prava i time je podsticana mržnja prema pripadnicima islamske zajednice

On kaže da je govorio optuženoj Žani Mitić da nije pametno da rade, te da mu je jasno da je to na nacionalnoj osnovi, i da je nekoliko dana prije nego što je ovo uradio, saznao da je kuća u koju je ubacio svinjski izmet zapravo vjerski objekat islamske zajednice. Ubacivanje svinjskog izmeta u molitveni dio, urađeno je sa namjerom sprečavanja vjernika da ostvaruju svoja vjerska prava i time je podsticana mržnja prema pripadnicima islamske zajednice”, kazao je tužilac Rutović.

Vjenčani kum Raičevića je islamske vjeroispovijesti. Nema dokaza za ovo krivično djelo kako se navodi u optužnici, već možda za oštećenje tuđe stvari

“Da se radi o mržnji i netrpeljivosti govori i činjenica da optužena u svojoj odbrani kod istražnog sudije navodi da uz džamiju ide i groblje i da ona to doživljava kao potiskivanje svoga supruga koji je starosjedilac", kazao je tužilac.

Advokati Budimir Darmanović i Dragan Šoć, tražili su oslobađajuću presudu jer nije dokazano da su njihovi klijenti imali namjeru da uvrijede islamsku vjersku zajednicu.

Šoć je istakao da sud treba da odluči, šta je bio predmet napada, kuća čiji je vlasnik Milinko Brakočević ili kuća kao objekat Islamske vjerske zajednice.

“U formalnom i suštinskom smislu, kuća je bila meta napada, jer je postojala mržnja između Nenada Mitića i njegove supruge Žane prema Brakočeviću. Kako tada, tako i danas ta kuća je Brakočevićevo vlasništvo. I svjedok Hasan Tači kazao je da je jednom ili dva puta objekat korišćen za vjerski obred. Kod optuženih nije postojala namjera da uvrijede muslimane, već samo Brakočevića”, smatra Šoć.

On je optužio medije za harangu protiv osumnjičenih, te da su oni napisali težu kvalifikaciju sadašnje optužnice.

Advokat: Htjeli su da bace ovčiji izmet

“Porodice Mitić i Brakočević nisu komunicirale, a Mitići su tražili zaštitu policije. Takvi poremećeni komšijski odnosi naveli su Žanu Mitić na ideju da napakosti Brakočeviću. Ona je potom angažovala Raičevića da kupe kokošiji izmet, što je potvrdio svjedok Dejan Brkan. Međutim, kako je ovaj svjedok zatvorio farmu kokošaka, optuženi su potom nabavili svinjski izmet.

Oni su htjeli da nabave kravlji ili ovčiji izmet, ali nisu mogli da ga kupe jer je bilo pod vodom i nije se moglo prići farmi. Ističem da se ova kuća Brakočevića, ne vodi u katastru kao imovine Islamske zajednice, i nije imala nikava vjerska obilježja.

Optuženi u Tivtu nisu prepoznati kao ljudi kod kojih je izražena nacionalna i vjerska netrpeljivost. Vjenčani kum Raičevića je islamske vjeroispovijesti. Nema dokaza za ovo krivično djelo kako se navodi u optužnici, već možda za oštećenje tuđe stvari”, kazao je advokat Darmanović.

Tači nije imao neprijatnosti sa optuženima

Svjedok Hasan Tači, predstavnik Islamskog odbora za Boku, potvrdio je da je i on znao da su se optužena i njen suprug sporili sa Brakočevićem oko imanja. On je izjavio da nije mogao da uđe u kuću koja je korišćena za vjerske obrede, jer je u bravi ulaznih vrata bila zaglavljena žica.

“Kada je nas nekoliko vjernika ušlo u objekat, vidjeli smo svinjski izmet i odmah pozvali policiju.

Optužene poznajem, ali od njih nisam imao neprijatnosti. Odbor Islamske zajednice za Boku Kotorsku i Budvu dao je kaparu za ovu kuću u julu 2010”, kazao je Tači.

Bonus video: