Nasilni osnovac S.R. normalno pohađa nastavu, Stijepović ne zna gdje će s njim

Direktorica škole juče je podnijela usmenu prijavu protiv S.R. ali je napadnuta nastavnica biologije odbila da podnese pismenu prijavu
140 pregleda 0 komentar(a)
radojica perovic, Foto: Zoran Đurić
radojica perovic, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 16.03.2011. 20:14h

Dan nakon što je đak sedmog razreda podgoričke OŠ "Radojica Perović" S.R. u toku časa izudarao nastavnicu D.M. Ministarstvo prosvjete i sporta saopštilo je da će u "najkraćem mogućem roku" prebaciti nasilnika u drugu školu.

Osudivši svaki vid nasilja "ma od koga dolazilo", Ministarstvo je ocijenilo da je ponašanje S.R. "neprihvatljivo", istakavši da je škola "u obavezi" da obezbijedi sigurnost učenika i zaposlenih.

Ukorom protiv nasilništva

No, upravi škole to nije pošlo za rukom, uprkos svim, zakonom predviđenim, izrečenim disciplinskim mjerama protiv nasilnog sedmaka, o čijim brojnim "nestašlucima" su ranije obaviješteni i nadležni u Centru za socijalni rad i inspektor za maloljetničku delikvenciju.

"Učenik S.R. se u školi ponaša nasilnički, te su mu shodno Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju postupno izricane vaspitno - disciplinske mjere, koje nijesu dale nikakve rezultate (pismena opomena odjeljenskog starješine, ukor direktora i ukor Nastavničkog vijeća). Sa ponašanjem pomenutog učenika upoznati su i Centar za socijalni rad kao i Inspektor za maloljetničku delikvenciju", saopštila je direktorica škole Mirjana Bošković, istakavši da "kompletan kolektiv škole najoštrije osuđuje ovakav postupak".

Portparolka Uprave policije Tamara Ralević kazala je "Vijestima" da su "više puta preduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti povodom incidenata, koji su se dogodili u krugu OŠ "Radojica Perović", a čiji je vinovnik bio S.R, koji je inače pod tretmanom Centra za socijalni rad u Podgorici".

S.R. od ranije poznat policiji

"Službenici PJ Podgorica su nadležnom tužiocu, 11. Februara 2011. godine, podnijeli krivičnu prijavu protiv S.R, zbog osnovane sumnje da je, na štetu OŠ "Radojica Perović", počinio krivično djelo uništenje ili oštećenje tuđe stvari", stoji u odgovoru na pitanja "Vijesti".

Direktorica škole juče je podnijela usmenu prijavu protiv S.R. ali je, kako je saopštila Ralević, napadnuta nastavnica biologije odbila da podnese pismenu prijavu.

Bošković je kazala da je još 4. marta, odnosno desetak dana prije teškog incidenta, zatražilo od Ministarstva prosvjete da S.R. prebace u drugu školu.

Ministarstvo, međutim, nije uspjelo da pronađe školu u kojoj bi S.R. nastavio školovanje, jer nijedna nije željela đaka sa takvom reputacijom.

"Po dobijanju zahtjeva ministar prosvjete i sporta Slavoljub Stijepović je 7. marta 2011. godine donio rješenje o formiranju Komisije. Odmah nakon njenog formiranja Komisija je počela sa radom i shodno Zakonu kontaktirala jedan broj direktora podgoričkih osnovnih škola radi dobijanja saglasnosti o premještaju učenika u tu školu.

Imajući u vidu da direktori škola znaju o kojem je učeniku riječ, do sada nijedan direktor nije dao pozitivno mišljenje o upisu ovog učnika u njegovu školu”, saopštilo je juče Ministarstvo prosvjete.

Za osnovce nema isključenja, čak ni kad tuku

Nakon teškog incidenta, Ministarstvo prosvjete će "intenzivirati svoj rad i u najkraćem mogućem roku odlučiti o premještaju učenika u drugu školu” i donijeti konačnu odluku, koja je “obavezujuća za škole, učenika i roditelje”.

Ministarstvo ističe da je, u skladu sa Ustavom, osnovno obrazovanje obavezno i besplatno od 6 do 15 godina starosti, što praktično znači da osnovac ne može biti isključen iz škole čak i kada izudara nastavnicu u toku časa.

Osnovno obrazovanje je obavezno i besplatno od 6 do 15 godina starosti, što praktično znači da osnovac ne može biti isključen iz škole čak i kada izudara nastavnicu u toku časa

"S. R. je maltretirao učenika iz odjeljenja. Nastavnica D. M., pokušala je da zaštiti maltretiranog učenika, premjestivši ga u drugu klupu. Međutim, S.R. je nastavio sa maltretiranjem, nakon čega ga je nastavnica zamolila da napusti čas kako bi se nastava mogla nesmetano odvijati.

Učenik je odbio da napusti čas i nastavio sa neprimjernim ponašanjem. U trenutku kada mu je nastavnica prišla da ga zaustavi da ne povrijedi druga, S.R. je udario šakom nastavnicu i pobjegao iz učionice. Nastavnica je o događaju obavijestila školskog psihologa i nastavila da drži čas“, kazala je juče direktorica škole.

Nastavnica se fizički dobro osjeća i obavlja svoje radne obaveze, osim što je doživjela neprijatnost na radnom mjestu

Bošković je istakla da je riječ "o izuzetnom pedagogu i poznavaocu svoje struke“, koja nikada nije doživjela sličan incident.

"Nastavnica se fizički dobro osjeća i obavlja svoje radne obaveze, osim što je doživjela neprijatnost na radnom mjestu“, kazala je direktorica.

Prema saznanjima "Vijesti", napadnuta nastavnica, međutim, u srijedu nije dolazila u školu, a nasilni osnovac normalno je pohađao nastavu.

Bonus video: