Jovanka Novaković: Ko je počistio dokaze sa mjesta udesa?

Porodice nastradalih smatraju oslobođenog Ratka Ćirovića jedinim krivcem za nesreću.
185 pregleda 0 komentar(a)
udes, Foto: Arhiva Vijesti
udes, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.03.2011. 19:46h

Podgoričanka Jovanka Novaković, čija je ćerka Marina stradala u saobraćajnoj nesreći prije šest godina, revoltirana je presudom Osnovnog suda, optužujući nepoznatog službenika policije da je falsifikovao dokaze zbog kojih je osuđena nevina osoba dok je krivac izbjegao pravdu.

Komentarišući presudu podgoričkog Osnovnog suda, kojom je Ratko Ćirović oslobođen, a Dejan Janković osuđen na dvije godine zatvora zbog tog udesa, Jovanka Novaković je poručila da je "bolje staviti ključ u bravu ako je svo sudstvo kao Osnovni sud".

Marina Novaković i njen kolega Veselin Jovanović, nekadašnji radnici štamparije „Roto slog“, poginuli su prije šest i po godina u saobraćajnoj nesreći u Donjoj Gorici, do koje je došlo nakon sudara "audija", kojim je upravljao Ćirović i "golfa" koji je vozio pokojni Jovanović.

Kožar se ni nakon šest godina nije oporavila od povreda

Istraga je utvrdila da se Ćirović autom kretao iz pravca Cetinja i kod skretanja prema Osnovnoj školi "Vlado Milić" prešao u suprotnu traku i udario u Jovanovićev "golf".

Janković je negirao krivicu navodeći da on nije uzrokovao nesreću, jer je skrenuo mnogo prije susreta sa "audijem"

Jovanović i Novaković, koja je sjedjela na mjestu suvozača, poginuli su na mjestu, a njihova koleginica Indira Kožar, koja je bila na zadnjem sjedištu "golfa" zadobila je teške povrede, od kojih se još uvijek nije sasvim oporavila. Povrede je zadobio i Podgoričanin Boban Pejović, suvozač u Ćirovićevom "audiju".

Petnaestak dana nakon nesreće istraga je proširena i kao osumnjičeni se pojavio Dejan Janković, koji je vozio automobil marke "opel" i na raskrsnici kod Farmaka je skretao lijevo, navodno presjekavši put Ćiroviću, usljed čega je Ćirović pri brzini od 70 km/h prešao u lijevu traku i udario u "golf".

Za vrijeme suđenja Ćirović i Kožar su tvrdili da se ne sjećaju ničega, dok je Ćirovićev suvozač Pejović izjavio da je Jankovićev "opel" izazvao udes, jer je nepropisnim skretanjem ugrozio putanju "audija", pa je Ćirović bio prinuđen da skrene u suprotnu traku.

Janković je negirao krivicu navodeći da on nije uzrokovao nesreću, jer je skrenuo mnogo prije susreta sa "audijem".

Sumnjaju da je neko uklonio dokaze

Porodice nastradalih smatraju oslobođenog Ćirovića jedinim krivcem za nesreću. Jovanka sumnja da je on uz pomoć svog brata, koji radi kao inspektor u MUP-u, uklonio dokaze koji bi ukazivali na njegovu krivicu, objasnivši da je još na prvom suđenju, vještak kazao da nije izlazio na mjesto udesa, već je vještačio po zapisniku policije.

Porodice nastradalih smatraju oslobođenog Ratka Ćirovića jedinim krivcem za nesreću

"Želimo da znamo ko je 14. oktobra 2004. u 13h10min iz MUP-a izlazio na mjesto udesa i počistio dokaze i krvave tragove naših najmilijih da bi opravdao krivicu brata svog kolege", navela je razočarana majka.

Ona je apelovala na očevice ove tragedije da se jave da pomognu, kako ne bi nevin čovjek izašao u zatvor.

"Ovim putem pitala bih sudiju Gorana Đukovića ima li djecu i može li imati miran san. Ja ne bih mirno spavala kada znam da nevin čovjek izdržava kaznu", kazala je Novaković, izrazivši nadu da će naći pravdu u crnogorskim sudovima i da neće biti prinuđena da je traži van Crne Gore.

Porodice nastradalih smatraju oslobođenog Ratka Ćirovića jedinim krivcem za nesreću. Jovanka Novaković sumnja da je on uz pomoć svog brata, koji radi kao inspektor u MUP-u, uklonio dokaze koji bi ukazivali na njegovu krivicu

Advokatu vještačenje nije sporno

Advokat Ratka Ćirovića, Draško Đukanović, rekao je da nema razloga da sumnja u vještake, uviđajnu ekipu i sud, kao i da se optužbe na račun Ćirovića koje navodi Novaković, za vrijeme suđenja nijesu pominjale.

Advokat je rekao da mu je ponašanje Jankovića bilo simptomatično, da se vrati na mjesto udesa i viče "ubite me, ubite me"

"Tragova kočenja automobila nije bilo, što su vještaci potvrdili. Jeste utvrđeno da se "audi" kretao 70 km/h, ali je isto tako utvrđeno da uzrok nesreće nije bila brzina. Ćirović je imao prepreku koju je savladao tako što je skrenuo lijevo", objasnio je Đukanović, navodeći da mu je iskreno žao zbog ovakve tragedije, ali da svaki čovjek individualno reaguje na opasnost.

On je dodao da mu je ponašanje Jankovića bilo simptomatično, da se vrati na mjesto udesa i viče "ubite me, ubite me", što govori da je Janković znao da je kriv za nesreću. Jankovićev advokat Mitar Mugoša je rekao "Vijestima" da je odbrana nezadovoljna presudom i da će iskoristiti zakonsko pravo na žalbu.

Bonus video: