Vajar Risto Radmilović izlaže u Pljevljima

Risto Radmilović je rođen 1950. godine. Završio je Fakultet likovnih umjetnosti u Beogradu, kao i magistraturu u klasi prof. Miša Popovića.
98 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2011. 17:47h

Izložba skulptura Rista Radmilovića biće otvorena sjutra u 19 časova u pljevaljskoj galeriji „Vitomir Srbljanović“. Organizator izložbe je Centar savremene umjetnosti Crne Gore.

Risto Radmilović je rođen 1950. godine. Završio je Fakultet likovnih umjetnosti u Beogradu, kao i magistraturu u klasi prof. Miša Popovića.

Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1982. sa statusom slobodnog umjetnika. Živi u Podgorici. Radi na Akademiji likovnih umjetnosti Trebinje, kao i na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini.

Samostalno je izlagao u Beogradu, Podgorici, Svetom Stefanu i Trebinju. Učestvovao je na mnogobrojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu, a dobitnik je i više nagrada za svoje stvaralaštvo.

U tekstu za katalog objavljen povodom izložbe istoričarka umjetnosti Ana Ivanović je, između ostalog, zapisala:

“Risto Radmilović je vajar izuzetne stvaralačke snage i zbog specifičnosti njegovog umjetničkog izraza bilo bi nepotpuno njegova djela postaviti u stroge okvire određenog stilskog opredjeljenja.

Umjetnika interesuje fenomen pokreta i deformacija forme koju postiže spajanjem više različitih djelova. Svaki pojedinačni segment sveden je gotovo na asocijativan znak i tek u okviru cjeline dobija na značenju.

Međutim, ovdje nije riječ o apstraktnim oblicima kao takvim, već umjetnik apstrahuje, pročišćuje formu u cilju predstavljanja same esencije leta”.

Na izložbi u Pljevljima Radmilović će se predstaviti sa 15 skulptura rađenih u različitim materijalima, a koje su nastale u toku njegovog višedecenijskog bavljenja temom ptica.

Na otvaranju izložbe govoriće Željko Čabarkapa, direktor galerije “Vitomir Srbljanović”, a izložbu će otvoriti Brankica Nedović, savjetnik u Centru savremene umjetnosti Crne Gore.

Bonus video: