Entoni Džošua savladao Parkera i osvojio četiri pojasa

Džošua je ostvario 21. pobjedu u isto toliko borbi, prvu koju nije riješio nokautom, dok je Parker doživio prvi poraz, u 25. meču u karijeri
173 pregleda 5 komentar(a)
džošua parker, Foto: Reuters
džošua parker, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.03.2018. 22:55h

Entoni Džošua od večeras je vlasnik četiri pojasa u teškoj kategoriji, šampion je u verzijama WBA, WBO, IBF i IBO - 28-godišnji Britanac savladao je Džozefa Parkera, jednoglasnom odlukom sudija.

Džošua je ostvario 21. pobjedu u isto toliko borbi, prvu koju nije riješio nokautom, dok je Parker doživio prvi poraz, u 25. meču u karijeri.

Nije to bio bokerski spektakl u Kardifu, u 12. rundi nije viđen nijedan udarac koji bi podigao navijače na noge, ili uzdrmao jednog od boraca, ali je Džošua bez većih problema stigao do novog trijumfa.

Sada ne bi trebalo da postoji prepreka za meč sa Dontejom Vajlderom, prvakom u WBC federaciji, za titulu neprikosnovenog šampiona svijeta, koju je posljednji put imao Lenoks Luis prije 18 godina.

"Želim Vajldera, ili Tajsona Fjurija", kazao je Džošua nakon borbe.

"Ali, nisam opčinjen osvajanjem Amerike. Ja sam šampion, a ako Vajlder želi, zna gdje sam", kazao je Britanac,

Prve dvije runde protekle su u laganom ritmu, u kome je Džošua pokušavao da vidi slabe strane svog rivala i kako najbolje da iskoristi prednost u visini i snazi.

U trećoj je Britanac krenuo agresivnije i nekoliko puta opasno napao Novozelanđanina...

Nije, međutim, AJ žurio, niti tražio nokaut po svaku cijenu, shvativši da je superioran, i da Parker samo jednim udarcem može da preokrene tok borbe u svoju korist.

Tek u finišu pete runde, Parker je koliko-toliko ugrozio rivala, ali su njegovi udarci bili preslabi da bi ugrozili Džošuu.

Ipak, bio je to uvod u vatrenu šestu rundu, u kojoj je, napokon, viđen pravi "fajt", sa razmjenom udaraca iz klinča. Nije, međutim, bilo prave opasnosti za oba borca...

U devetoj rundi, Džošua je nehotice, laktom, načeo Parkera, koji je dobio rasjekotinu iznad lijevog oka, ali je nekoliko puta izbjegao aperkat, kojim britanski šampion obično rješava borbe.

U posljednje tri runde, AJ je ušao sa bodovnom prednošću, ali Novozalanđanin nijednog trenutka nije bio uzdrman, tako da je borba bila otvorena do kraja...

Džošua je, međutim, bez problema priveo meč kraju...

"Pobijedio je bolji. Jak je, mnogo je jak. Nisam mogao više, ali treniraću još jače i vratiti se na najveću scenu", kazao je Parker.

Bonus video: