Otkriveni i ostaci kapitelnog hrama na Duklji

Kustos Dragan Radović je napomenuo da je JU „Muzeji i galerije“ za ovu godinu dobila 30 hiljada eura za istraživanja na Duklji.
55 pregleda 0 komentar(a)
Duklja, Foto: Arhiva Vijesti
Duklja, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.03.2011. 15:48h

Kustos Javne ustanove „Muzeji i galerije“ Dragan Radović izjavio je juče da će arheološka iskopavanja na Duklji nastaviti u maju, a da će u međuvremenu obraditi arheološki materijal, pronađen od 2005. godine, rezultate istraživanja prirediti za zbornik „Nova antička Duklja II“, a krajem maja sve zaokružiti izložbom.

Radović je napomenuo da je JU „Muzeji i galerije“ za ovu godinu dobila 30 hiljada eura za istraživanja na Duklji.

"Nastavićemo sa radovima na objektu devet, na kojem smo sa manjim prekidima radili od 2005. godine. Iskopavanja će trajati trideset radnih dana.

Prvi put će biti objavljen zbornik posvećen Duklji a u njegovoj izradi učestvovaće kolege sa strane - Mile Paković, rukovodilac arheloloških iskopavanja, arhelozi Miloš Živanić i Dejan Drašković, a Ivana Medenica će uraditi tekst o iskopavanjima od prošlog ljeta na lokalitetu Grudvice.

Takođe, po prvi put sarađivaćemo sa nacionalnom ustanovom arheološkim lokalitetom „Stobi“ iz Makedonije, a Milena Reškova uradiće obradu numizmatike pronađene od 2005. do 2009. godine na Duklji" rekao je Radović napomenuvši da su naučni zbornik i izložba finasirani posebnim sredstvima opredijeljenim programom rada JU „Muzeji i galerije“.

Arheolozi su prošle godine otkrili i ostatke poda kapitelnog hrama, kao i podne mozaike. Radović je kazao da je mozaik zaštićen.

"Kada započnu iskopavanja odrediće se metoda zaštite. Kpitolni hram je najvjerovatnije bio posvećen Jupiteru, glavnom božanstvu u Duklji. Prošle godine je otkriven a utvrđeni su njegovi gabariti a donekle i izgled" rekao je Radović istakavši da napokon postoji kontinuitet arheoloških iskopavanja na Duklji.

Radović je rekao da je međunarodna saradnja sve intezivnija i bogatija kao i da su brojnije, grupne i pojedinačne, posjete na tom arheološkom lokalitetu.

"Dobili smo poziv za saradnju iz Venecije, od njihovih stručnjaka zainteresovanih za saradnju, kao i da učestvuju u iskopavanjima. Postoji mogućnost da naši stručnjaci posjete Makedoniju a njihovi da dođu kod nas" rekao je Radović.

Pronađena staklarska radionica

Arhelog Miloš Živanić rekao je da se obrada iskopanog materija radi prvi put na Duklji. On je kazao da se obrađuje keramički materijal a naročito ostaci zdjela, posuda, tanjira, i lonaca u kojima su tadašnji stanovnici posluživali hranu.

"Sada sklapamo posude, i pravimo moguću rekonstrukciju, crteže i prikupljamo tehničku dokumentaciju za analizu koja ćes se objaviti u zborniku. Pronašli smo dosta materijala od kuhinjske keramike do luksuznih čašica i zdjela, kao i raznih vrsta posuda od pečene gline.

Pronašli smo prošle godine staklarsku radionicu. Neobično je da je radionica pronađena u gradskoj zoni, jer su se radionice uglavnom nalazile na periferiji. Pronašli smo keramički tanjir sjeveroafričke produkcije ali teško da ćemo od ostataka sklopiti do kraja neku posudu.

Na osnovu ostataka ovog tanjira konzervatori će biti u mogućnosti da sklope njegov kompletan oblik.

Preliminarni zaključci govore da ima dosta keramike iz 5-6 vijeka, kao da ima i luksuznih keramičkih komada iz 2 - 4 vijeka. Na osnovu tih nalaza potvrđuje se jedan čitav kontinuitet grada Duklje" rekao je Živanić.

Keramika će ponuditi nove podatke

Arhelog Dejan Drašković rekao je da će anfas posude ili samo frangment, fotografisati, nacrtati profil i na kraju uporediti ostatke sa ranijim nalazima keramike, koje su otkrili i popisali kolege naučnici.

"Keramika može da pruži nove podatke o Duklji i na period od 5-6 vijeka koji se inače mnogo ne pominju. Naučna obrada jednog parčeta keramike je dugotrajan i naporan proces ali veoma značajan za kulturu grada" rekao je Drašković.

Bonus video: