Svaka peta žena ima miom na materici

U osnovi svi tumori, pa i miomi, nastaju kada se poremete kontrolni mehanizmi koji regulišu rast i razvoj ćelije.
437 pregleda 0 komentar(a)
pregled, Foto: Www.shutterstock.com
pregled, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 16.03.2011. 11:55h

Miomi su najučestaliji benigni tumori materice i svih genitalnih organa žene.

To su dobroćudni izraštaji glatkih mišića materice.

U zavisnosti da li u sastavu tumora preovladavaju glatke mišićne ćelije ili fibrozno vezivno tkivo, oni se u stručnoj literaturi zovu još i lejomiomi ili fibromiomi (¨fibroidi¨).

Učestalost

Sterilitet nastaje kao rezultat poremećenih kontrakcija materice u toku i posle seksualnog odnosa.

U svakodnevnoj ljekarskoj praksi kaže se da će svaka peta žena tokom života imati miom na materici, piše zdravljezene.rs.

Etiologija

Iako su faktori i uzroci koji dovode do nastanka mioma ispitivani dugi niz godina, njihova etiologija još uvijek je nepoznata. U osnovi svi tumori, pa i miomi, nastaju kada se poremete kontrolni mehanizmi koji regulišu rast i razvoj ćelije.

Većina tumora potiče od prekurzorskih ili “stem” ćelija.

Genska mutacija unutar ovih ćelija predstavlja glavni razlog i prvi korak u nastanku tumora.

Tome ide u prilog i podatak da se miomi materice češće javljaju kod žena unutar jedne te iste porodice, što potvrđuje ulogu nasljednog genskog faktora.

Hormonska zavisnost i povezanost sa rastom mioma takođe je dokazana. Klinička ispitivanja potvrđuju da se miomi javljaju u generativnom ili reproduktivnom periodu života žene kada je lučenje hormona najintenzivnije.

Ovome ide u prilog činjenica da miomi povećavaju svoj rast tokom trudnoće i postepeno se povlače posle menopauze. Stimulacija sa ženskim polnim hormonom (estrogenom) sistemski ili lokalno kao i potpomažući efekat između lučenja hormona rasta i humanog placentarnog laktogena, utiču na porast mioma.

Patologija

Po svom izgledu miomi su “čvornovati” tumori koji variraju po broju i veličini.

Oni mogu biti mikroskopskih dimenzija ili težiti i do 30 kilograma.

Po svojoj konzistenciji oni su uobičajeno nalik na “tvrdu gumu”, ali mogu biti sasvim meki ili čvrsti kao kamen.

Simptomi

Kod većine mioma nema nikakvih simptoma i otkrivaju se slučajno - tokom rutinskog ginekološkog pregleda.

Procijenjeno je da svega oko 20-50 % mioma daje određene simptome ili znake bolesti koji mogu predstavljati i prve smetnje kod pacijenata.

Simptomi od strane urinarnog trakta uključuju učestalo mokrenje ili pak nemogućnost izmokravanja, kao posljedicu pritiska od strane mioma

Svojim rastom i pritiskom na okolne organe i nervne završetke u dnu male karlice miomi mogu izazvati osjećaj bola, pritiska ili težine u dnu trbuha.

Smatra se da su ovi simptomi prisutni kod trećine svih pacijenata.

Akutna ili naglo nastala bol u donjem trbuhu nastaje kao posljedica uvrtanja peteljke mioma ili degenerativnih promjena unutar samog mioma.

Simptomi od strane urinarnog trakta uključuju učestalo mokrenje ili pak nemogućnost izmokravanja, kao posljedicu pritiska od strane mioma.

Može se javiti i otežana defekacija kao posljedica kompresije velikih i fiksiranih mioma u karlici koji prave pritisak na završni dio debelog crijeva ili rektum.

Komplikacije i posljedice prisustva mioma

Sterilitet nastaje kao rezultat poremećenih kontrakcija materice u toku i posle seksualnog odnosa.

Kod mioma materice je poremećen transport spermatozoida, povećana dužina puta koji oni prelaze, a moguće je postojanje neprohodnosti grlića materice i nemogućnost usađivanja oplođene jajne ćelije.

Komplikacije u trudnoći kod žena sa miomima materice su znatno češće i podrazumijevaju: veću učestalost spontanih abortusa i prijevremenih porođaja, smetnje u funkciji posteljice, neregularne prezentacije ili pozicije ploda kao i krvavljenja posle porođaja.

Maligna alteracija mioma javlja se u ispod 0,5 % svih slučajeva.

Bonus video: