Odbačena inicijativa SNP-a: "M:tel Budva" dobija 1.000 kvadrata

Dodjeljivanjem zemlje Opština je namjeravala da obezbijedi trajno finansiranje vaterpolo kluba
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.03.2011. 14:08h

Ustavni sud odbacio je inicijativu najjače budvanske opozciione partije za ocjenu ustanovnosti i poništenja opštinske odluke, kojoj je vaterpolo klubu „M:tel Budva“ dodijeljana atraktivna parcela od 1.016 kvadrata na pjeni od mora, pored gradskog bazena.

Skupština opštine je većinom glasova donijela odluku krajem septembra prošle godine o dodjeli parcele, kojom se formira veći zemljišni kompleks dovoljan za izgradnju turističkih kapaciteta koje je namjeravao da gradi vaterpolo klub.

Prije dvije godine Opština je prvo dodijelila parcelu od 1.700 kvadrata vaterpolo klubu, ali to je bilo nedovoljno, pa je prije pola godine ustupljeno još tih deset ari zemlje koje ograničavaju prvu parcelu, čime se formira dovoljan urbanistički kompleks.

Dodjeljivanjem zemlje Opština je namjeravala da obezbijedi trajno finansiranje vaterpolo kluba, koji bi, izgradnjom hotela uz bazen, omogućio stabilan priliv novca.

Vrijednost parcele oko pola miliona

Tržišna vrijednost te parcele utvrđena je na osnovu izvještaja Komisije za procjenu tržišne vrijednosti nepokretnosti i iznosila je 450 eura po kvadratu, odnosno oko pola miliona eura. Ipak, opozicija je na tadašnjem skupštinskom zasjedanju bila oštro protiv takve odluke, smatrajući da se zemljište dodjeljuje vaterpolo klubu upisano kao dioničarsko društvo, što, po njihovom mišljenju, predstavlja otuđenje opštinske imovine.

Opština darovala i fudbalere

Sličan poklon prije tri godine Opština je dala fudbalskom klubu kada je postao vlasnik 89.609 kvadrata zemljišta na dvijema lokacije-oko 82.000 u naselju Dubovica i 7.000 kvadrata u Lugovima, u zaleđu Slovenske plaže.

Klub od ranije ima u vlasništvu oko 19.000 kvadrata na Lugovima, tako da se u njegoom vlasništvu nalazi ukupno 108.600 kvadrata. Planirano je da se na toj parceli izgradi velelepni stadion sa hotelskim i drugim sadržajima, a predračunska vrijednost projekta je 100.000 eura.

Džaba igralište, kad nema investitora

Međutim, više od godinu dana, koliko postoji priča o izgradnji stadiona, još nema ozbiljnog investitora koji bi sa “Mogrenom” ušao u partnerski odnos. Opština je planirala i da jednu parcelu pokloni odbojkaškom klubu „Budvanska rivijera“, takođe sa namjerom da obezbijedi stabilno finansiranje tog najtrofejnijeg budvanskog kluba.

Pretprošle godine na skupštini je sa dnevnog reda povučena odluka o prenosu prava nepokretnosti na parceli od oko 3.000 kvadrata kod Mediteranskog sportskog centra. Ta parcela je već više godina sporna zbog restitucije, a „Vijesti“ su objavile i slučaj nasljednika sestara Pribilović koji su taj prostor prije mjesec dana ogradili, kako bi, do okončanja sudskog spora, spriječili eventualnu uzurpaciju.

Bonus video: