Pogodite - šta je glavni uzročnik srčanog udara?

Vrijeme koje se provede u saobraćaju, bilo kao vozač ili kao pješak, na vrhu je popisa rizika koji dovode do srčanog udara.
107 pregleda 0 komentar(a)
vazduh, Foto: Www.shutterstock.com
vazduh, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 15.03.2011. 12:58h

Glavni razlozi srčanog udara nisu ni naporne tjelesne aktivnosti, stres, nervoza već je najveći krivac zagađenje vazduha, tvrdi se u novom istraživanju objavljenom u časopisu The Lancet.

Vrijeme koje se provede u saobraćaju, bilo kao vozač ili kao pješak, na vrhu je popisa rizika koji dovode do srčanog udara.

Zagađeni vazduh sadrži čestice prašine i čađi, čiji je razmjer manji od 10 mikrona (jedan mikron je milioniti dio metra), koje dospijevaju u pluća i uzrokuju upale.

Džon Ajers, profesor respiratorne medicine na Univerzitetu Birmingem, kaže: “Čestice iz vazduha povećavaju rizik od respiratornih problema, a čini se i da pogoršavaju krvnu sliku. U slučaju da imate srčanu bolest ovo može dovesti do srčanog udara”.

Zagađenje vazduha nije samo povezano s moždanim i srčanim udarima i rakom – bitno utiče i na one koji pate od respiratornih problema.

Ako je nekih dana zagađenje veće, astmatičari imaju veći rizik od dobijanja napada.

Kako smanjiti štetu i disati s lakoćom?

1. Na ulici

Krećite se sporednim ulicama u kojima je manje saobraćaja. U velikom gradu šetajući glavnim ulicama za samo 48 minuta pješak udahne istu količinu otrova kao da je popušio cigaretu, prenosi net.hr.

Dizel motori posebno su opasni, jer ispuštaju vrlo sitne čestice. Izbjegavajte tunele i ceste koje su okružene visokim zgradama, jer se tu zagađenje zadržava duže i vremenom postaje sve veće.

I bez trke po prometnim ulicama.

2. U kući i na poslu

Kupite sobne biljke jer one pročišćavaju vazduh. Ovo je vrlo važno, jer većina ljudi provede 90 odsto vremena u zatvorenom prostoru. No, nivo zagađenja unutra može biti dva do pet puta veća nego napolju.

3. Bez osvježivača i sintetike

Ne koristite osvježivače vazduha, sintetičke tepihe i namještaj od prerađenih materijala.

Najbolje je koristiti pravo drvo, vunu, pamuk i druge prirodne materijale. Mnogi vještački materijali vremenom ispuštaju opasne plinove koji se povezuju s pojavom raka. Osim toga, kod djece okružene namještajem sintetičkog porijekla ili napravljenim uz korišćenje ljepila veća je vjerovatnoća da obole od astme.

Umjesto osvježivača vazduha jednostavno otvorite prozor i izluftirajte.

4. Bez fotokopir - aparata u blizini

Fotokopir - aparati emituju veliku količinu opasnih sastojaka. Ako sjedite blizu tok uređaja, udaljite vaš sto ili aparat prebacite u hodnik, odnosno posebnu sobicu.

Bonus video: