Marko Piper se nije pojavio na suđenju zbog prijetnji novinarki

Početak suđenja Slavku Musiću i Marku Piperu, optuženima za ugrožavanje sigurnosti ekipi “Vijesti”, odloženo je zbog nedolaska Pipera.
141 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2011. 15:14h

Prema optužnici zamjenika osnovnog državnog tužioca Zorana Vučinića, Musić se tereti za ugrožavanje sigurnosti u produženom trajanju, a Piper zbog ugrožavanja sigurnosti.

"Okrivljeni se terete da su od 31. januara, do 3. februara, novinarki nezavisnog dnevnika "Vijesti" Oliveri Lakić, uputili ozbiljne prijetnje da će napasti na njen život, pri čemu je Musić, upućujući im prijetnje, ugrozio i sigurnost osoba sa kojima je novinarka 3. februara bila na novinarskom zadatku", kazala je ranije osnovni državni tužilac Ljiljana Klikovac.

Advokat Piperović zauzet

Sudija Zoran Šćepanović kazao je da Piperu poziv nije dostavljen zbog “nepotpune adrese”, iako je riječ o onoj koju je on ostavio istražnom sudiji tokom istrage. On je tokom istrage saslušan u svojstvu svjedoka, a ne okrivljenog.

Musić je došao na suđenje, međutim svoju odbranu nije mogao iznijeti jer je njegov punomoćnik, advokat Zoran Piperović, bio zauzet u Višem sudu.

Sudija Šćepanović je za naredno suđenje, zakazano za 14. mart, tražio da avokat Piperović dostavi pismeni dokaz da je bio na suđenju, te da je suđenje u Višem sudu imalo prioritet u odnosu na ovo, odnosno kada je primio poziv za to suđenje jer se iz danas dostavljenog punomoćja vidi da ga je Musić angažovao 23. februara, “o čemu je tek danas obavijestio sud".

Dan nakon što je tužilaštvo podnijelo optužni predlog protiv Musića i Pipera zbog ugrožavanja sigurnosti koji je tužilaštvo podnijelo Osnovnom sudu dodijeljen je sudiji Šćepanoviću.

Istražni sudija podgoričkog Osnovnog suda Nebojša Golubović završio je 14. februara istragu protiv Musića, radnika kompanije "Montenegro tobacco company", koji je uhapšen 4. februara.

Tužilac se bavio istragom incidenta u Donjoj Gorici, 2. februara, kada je više od 20 minuta Musićevim automobilom “golf 5” bilo blokirano službeno vozilo “Vijesti” u dvorištu porodice, koja živi iza bedema hangara, gdje se, navodno, proizvodi ambalaža lažnih brendova cigareta.

"Vijestima" je rečeno da je Klikovac, osim tog incidenta u Donjoj Gorici, uzela u obzir i to što je preko Musićevog telefona, izvjesni Vujica Tomović omalovažavao, vrijeđao i indirektno prijetio novinarki Lakić, koja je dva dana bila u Mojkovcu kako bi pokušala da od vlasnika fabrike duvana sazna šta oni proizvode u Poljima.

Tužiteljka se bavila i dijelom navoda novinarke Lakić da joj je upravo Musić, koji se ta dva dana u Mojkovcu predstavljao kao "djevojka za sve", umjesto saopštenja rukovodstva fabrike, u srijedu uručio umjesno upakovanu staklenu saksiju sa dvije orhideje.

Ekipa novinara sporne večeri je bila u Donjoj Gorici kako bi nastavila prikupljanje podataka o hangaru-tvrđavi u tom naselju, gdje se sumnja da se, navodno, proizvodi lažna ambalaža svjetskih brendova cigareta.

Dok je ekipa “Vijesti” bila u kući mještana, muškarac u crnom je dovezao Musićev teget "golf" i ostavio ga u dvorištu tik iza "nisana" redakcije. On se nije obazirao na pozive vlasnice kuće da li mu nešto treba, već je pobjegao niz ulicu. Nakon dvadesetak minuta u dvorište pojavio se Musić, koji je sa još trojicom sa crnim kapama na glavi pomjerio automobil iz dvorišta.

Inače, nekoliko sati nakon što je policija procijenila da nije ugrožena bezbjednost novinarke, u dva navrata su telefonom stigle nove prijetnje na njen i račun njene porodice.

Policija još nije rasvijetlila taj slučaj.

Galerija

Bonus video: