Luka Bar pobjednik Kupa

U sjanom finalu Kupa Crne Gore, reprizi prošlogodišnjeg finala, izabranice Vladimira Milačića savladale su večeras u podgoričkoj Gimnaziji “Slobodan Škerović” ekipu Galeba sa 3:2
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2011. 21:46h

Odbojkašice Luka Bar drugi put u klupskoj istoriji osvojile su Kup Crne Gore, nakon onog iz 2007. godine - u sjajnom finalu Kupa Crne Gore, reprizi prošlogodišnjeg finala, izabranice Vladimira Milačića savladale su večeras u podgoričkoj Gimnaziji “Slobodan Škerović” ekipu Galeba sa 3:2 (15:25, 25:18, 20:25, 25:22, 15:11), i tako se revanširale gradskom rivalu za prošlogodišnji poraz (1:3). Luka Bar se, tako, izjednačila sa pljevaljskim Rudarom po broju trofeja u ovom takmičenju, dok je Galeb ostao na prošlogodišnjem peharu...

Značaj meča uticao je na veliki broj grešaka na obje strane (ukupno čak 71), ali su Luka Bar i Galeb prisutnima u dvorani, ali i onima kraj malih ekrana priredili itekako uzbudljiv i neizvjestan meč, pa je utisak znatno povoljniji u odnosu na muški turnir Kupa.

Galeb je dominirao u prvom setu, servisom je potpuno poremetio prijem Luke Bar, čije su igračice čak deset poena poklonile protivniku u ovom setu. U drugom setu obrnuta slika na terenu, nakon 4:4 Luka Ba je serijom 5:0 uhvatila zalet, i vođstvo je uvećavala do kraja seta.

U trećem setu je bilo dosta preokreta. Luka Bar je povela 11:6, Galeb je preokrenuo na 13:11, potom stigao i do 20:15 kada se činilo da je set odlučen. Ipak, Luka Bar se približila na 19:20, ali su „galebice“ sa tri uzastopna poena (od kojih je jedan bio i žuti karton tehničarki Luke Bar Dabićevoj, zbog udaranja lopte nogom) otišle na 23:19 i prelomile set.

Kada su povele 7:4, te 16:14 na drugom tehničkom tajm-autu, činilo se da Galebu ne može izmaći trofej. Međutim, od tog trenutka do izražaja je došlo veće iskustvo „sirena“, koje su vrlo brzo preokrenule, povele 20:17, i tu prednost rutinski sačuvale do kraja.

Odluka je, dakle, morala pasti u petom setu, što je bilo i najpravednije. Psihološka prednost je bila na strani Luke Bar, zbog osvojenog četvrtog seta, što se vidjelo odmah na početku petog seta. Galeb je, istina, poveo 3:1, ali je Luka Bar serijom 6:0 povela 9:4 i stigla na korak od pobjede. Kod 11:6 izgledalo je da je sve gotovo, ali je Galeb imao posljednji „trzaj“, jer je uspio da se približi na samo poen zaostatka (11:12). Ipak, nakon servis greške Amerikanke Di Đirolamo, kojom je prekinuta serija, Jelena Šofranac je sa dva uzastopna poena (iz kontre i blokom) stavila tačku na uzbudljivo finale...

Pobjednički pehar kapitenu Luke Bar, Elzi Hadžisalihović uručio je Nenad Vujanović, član predsjedništva Odbojkaškog saveza Crne Gore.

Za najbolju igračicu finala proglašena je primač servisa Luke Bar, Jelena Šofranac.

Uoči finala, Igor Vušurović, izvršni direktor Odbojkaškog saveza Crne Gore, uručio je priznanje Mariji Jovanović, kao najboljoj igračici Crne Gore u 2010. godini.

„Zahvalna sam što sam dobila nagradu. Mislim da sam jednim dijelom zaslužna ja, ali većim dijelom je zaslužna cjelokupna ekipa, pošto smo zajedno osvojile duplu krunu", kazala je Marija Jovanović.

Izjave

Vladimir Milačić, trener Luke Bar: Znali smo da će finale biti teško, jer je Galeb ozbiljna ekipa, koja je prošle godine osvojila oba trofeja. U svojim redovima imaju dvije Amerikanke, dvije jako dobre igračice, zatim Mariju Jovanović, najbolju crnogorsku igračicu za prošlu godinu. Po meni, Galeb je ušao kao favorit u ovaj meč. Mi smo igrali rastrzano i nervozno, kao i oni uglavnom, kako i izgledaju naša međusobna finala i uopšte utakmice. Želim da čestitam mojim djevojkama na dobro odigranoj utakmici, izdigli smo se iz nekih teških situacija, a želim da zahvalim rukovodstvu Luke Bar na izdvojenim sredstvima, na tome što dvadesetak godina forsiraju žensku odbojku. Ostaje nam da sjutra odmorimo, i da od prekosjutra počnemo da se spremamo da napadnemo i titulu.

Luka Tijanić, trener Galeba: Čestitam protivniku da pobjedi. Luka Bar je odigrala jako dobro, pogotovo u četvrtom i petom setu, i zasluženo je osvojila Kup. Nažalost nijesmo iskoristili naše šanse u četvrtom i petom setu, tako da ostaje žal za tim. S obzirom na našu formu od prije nedjelju-dvije dana, moram da budem jako zadovoljan, jer su djevojke pružila trenutni maksimum. Mislim da je ovo bila uvertira naših bolji igara u plej-ofu.

Galeb - Luka Bar 2:3 (25:15, 18:25, 25:20, 22:25, 11:15)

Podgorica - Gimnazija „Slobodan Škerović“. Gledalaca: 250. Sudije: Vučković (Budva) i Simonovska (Bar). Poeni iz napada: Galeb 44, Luka Bar 39. Poeni iz bloka: Galeb 11, Luka Bar 14. Poeni iz servisa: Galeb 14, Luka Bar 8. Greške: Galeb 39, Luka Bar 32.

Galeb: Šćepanović, Nikolić, Vojinović, Đukić, Rosić, Tapušković 5, Cvijović 22, Vulević, Jovanović 13, Medojević 7, Di Đirolamo 9, Broski 10.

Luka Bar: Perović 6, Vuksanović, Milivojević, Šofranac 21, Milović 12, Dabić 4, Hadžisalihović 7, Bakić 2, Tošić, Milivojević, Šuster 9, Stojanović 3.

Bonus video: