Jednostavan recept za dug i zdrav život

Studija provedena u Grčkoj, pokazala je da 30-minutni odmor, najmanje triput nedjeljno, za čak 37 posto smanjuje rizik od ozbiljnih srčanih oboljenja.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2011. 11:59h

Pamćenju pomaže već dnevni san od šest minuta, a 20-minutno spavanje usporava rad srca, dok četrdesetak minuta sna tokom poslijepodneva snižava krvni pritisak, tvrde načnici.

Kratko poslijepodnevno drijemanje, kažu, značajno pomaže zdravlju srca, posebno ako se tokom noći dovoljno ne odspava. Slični su nalazi i više ranijih istraživanja na tu temu.

Studija sprovedena u Grčkoj, pokazala je da 30-minutni odmor, najmanje triput nedjeljno, za čak 37 posto smanjuje rizik od ozbiljnih srčanih oboljenja.

Tokom istraživanja Univerziteta u Kaliforniji, kako donosi internetsko izdanje Daily Maila, pokazalo se da su se volonteri nakon 90 minuta dnevnog sna bolje snalazili i bolje rješavali složene pisane testove od onih koji bili budni cijelo vrijeme.

Istraživači sugerišu da kratki dnevni san pomaže i pamćenju. Ipak, ističu, nije dovoljno samo spustiti glavu na jastuk, prenosi net.hr.

Kažu tako da pamćenju pomaže već san od šest minuta tokom dana. Dvadeset minuta drijemanja usporava rad srca, povećava koncentraciju i diže raspoloženje. Dobar je efekat čak i ako ne utonete u san, nego samo legnete i umirite tijelo i duh.

Četrdesetominutno spavanje uravnotežuje imunološki sistem i podiže energiju. San duži od toga, međutim, može dezorijentisati i umrtviti pa nije loše naviti alarm na buđenje nakon 45 minuta.

Međutim, ako ima vremena, dobro je odspavati i cijelih sat i po do tri sata u komadu. U tom slučaju prolazi se kroz cijeli ciklus spavanja, uključujući i duboki san, koji obnavlja tijelo.

Najbolje je, ipak, vrijeme dnevnog spavanja za većinu ljudi između 13 i 15 sati. Naučnici preporučuju i nekoliko trikova za brzo uspavljivanje. Od pomoći je zamračena prostorija ili bar maska za oči, a mnogo je bolji ležeći položaj.

U sjedećem, koliko god ugodan bio, treba i 50 posto više vremena da se utone u san. Kafa se može popiti neposredno prije spavanja jer kofeinu treba do pola sata da počne da djeluje pa će pomoći baš kad treba – pri razbuđivanju. Ako san ne dolazi na oči, valja spustiti kapke i koncentrisati se na disanje. Disanje treba da bude duboko i lagano.

Bonus video: