Savijano: Crna Gora neće da izruči Šarića jer profitira od trgovine drogom

Mafija koja je inače zainteresovana za poslove po Evropi, Balkan prepoznaje kao \'\'most kriminala\'\' između istoka i zapada.
107 pregleda 0 komentar(a)
Roberto Savijano, Foto: Ilmegafono.org
Roberto Savijano, Foto: Ilmegafono.org
Ažurirano: 13.03.2011. 11:08h

''Italijanska mafija je uspjela da kolonijalizuje Balkan i istočnu Evropu'', kaže italijanski pisac i publicista Roberto Savijano, u intervjuu za rumunski ''Foreign policy'' i dodaje da u Rumuniji upravlja lancima prostitucije koji su takođe povezani sa drogom i pranjem novca.

''Mafija koja je inače zainteresovana za poslove po Parizu, Berlinu i Bukureštu, Balkan prepoznaje kao ''most kriminala'' između istoka i zapada'', objašnjava poznati autor romana ''Gomora''.

''Mnoge veze između zemalja kao što je Crna Gora i Urugvaj nijesu se desile slučajno, o čemu govori i slučaj narko bosa Darka Šarića'', kaže Savijano.

Na pitanje kakvi su odnosi između kriminalnih grupa Italije i istočne Evrope, Savijano kaže ''da je italijanska mafija i mentalitet italijanske mafije, 'uvezen' u zemlje Istočne Evrope, ali i u ostale zemlje svijeta".

Oni su se korišćeni za "obučavanje" kriminalaca od Južne Amerike (Meksiko, Kolumbija, Čile, Argentina, Urugvaj) do Južne Afrike.

"Mnoge veze između zemalja kao što je Crna Gora i Urugvaj nijesu se desile slučajno, o čemu govori i slučaj narko bosa Darka Šarića", kaže Savijano.

Svako zna da je Šarić i sad uključen u šverc droge iz Urugvaja i da je trenutno u Crnoj Gori, ali njihova vlada nema namjeru da dozvoli da on bude izručen, čak i ako joj bude zaprijećeno međunarodnim sankcijama.

Savijano objašnjava da je Darko Šarić izuzetno poznat po impresivnom obimu prodaja, te da je dugo prisutan na narko tržištu i da ima bliske veze sa ljudima koji su na vlasti u Crnoj Gori.

"Svako zna da je Šarić i sad uključen u šverc droge iz Urugvaja i da je trenutno u Crnoj Gori, ali njihova vlada nema namjeru da dozvoli da on bude izručen, čak i ako joj bude zaprijećeno međunarodnim sankcijama.

Takođe, postoji jednostavan razlog zašto odbija izručenje, a u pitanju je profit od ovog nelegalnog poslovanja".

Balkanom će zavladati srbijanska mafija

Saglasan je sa činjenicom da je problem organizovanog kriminala zajednički i specifičan za zemlje istočne Evrope, ali i vjeruje da će u skorijoj budućnosti srbijanska mafija preuzeti glavnu ulogu na Balkanu.

"Proširenje EU bilo dobra prilika za zemlje istočne Evrope jer bi tako ojačali vladavinu prava", objašnjava Savijano.

Iako kaže da Srbi i Hrvati više ne sarađuju na kriminalnom nivou, kriminalci iz obije zemlje održavaju veze sa albanskim grupam, "kao što su radili tokom rata, kada su trgovali oružje, benzin i drogu jedni sa drugima" i dodaje da su ovakve ocjene nebrojeno puta isticane u brojnim istragama i studijama, poput one koje je radio autor bestselera "Mekmafija" Miša Glen.

Na kraju intervjua, italijanski pisac i publicista Roberto Savijano ocjenjuje da bi proširenje EU bilo dobra prilika za zemlje istočne Evrope jer bi tako ojačali vladavinu prava, ali istovremeno strahuje da bi to dovelo do brojnih problema.

"Ne bi bilo uobičajne anti-mafijaške kontole, pa bi kriminalci slobodno prenosili novac ka istoku Evropu", kaže Savijano.

Ko je Roberto Savijano?

Roberto Savijano rođen je 1979. u Napulju, gde je donedavno živio.

Zbog prijetnji iz vrha mafije, odnedavno živi na nepoznatoj adresi i „uživa“ policijsku pratnju.

Hoću da imam magacine po celom svetu. A onda hoću da umrem. Ali, onako kako umire pravi bos, onaj koji je stvarno glavni. Hoću da me ubiju.

Samostalni je novinar, a "Gomora" je njegova prva knjiga.

Dobio je nagradu „Vijaređo Repači“ 2006. za najbolju prvu knjigu, kao i nagradu Đankarlo Sijani iste godine.

"Gomora", roman o mračnim stranama kapitala, mafiji i kriminalu koji odoleva svakoj vlasti i teško dolazi pod udar zakona, doživeo je neverovatan publicitet – objavljen je u 42 zemlje, samo u Italiji je prodato 1,5 milion primeraka ove knjige, snimljen je i istoimeni film, koji je osvojio Gran Pri u Kanu.

„Svi koje poznajem, ili su mrtvi ili u zatvoru. Ja hoću da postanem BOS. Hoću da držim supermarkete, prodavnice, fabrike, hoću da imam žene. Hoću tri automobila. Hoću da me svi poštuju kad uđem u neku radnju. Hoću da imam magacine po celom svetu. A onda hoću da umrem. Ali, onako kako umire pravi bos, onaj koji je stvarno glavni. Hoću da me ubiju" piše u knjizi "Gomora"

Bonus video: