Sud odbio tužbu Ivana Delića protiv izdavača "Vijesti"

Ivan Delić je objavljene informacije demantovao u “Vijestima”, a onda se odlučio na tužbu zbog povrede časti i ugleda.
716 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.03.2011. 19:34h

Sudija cetinjskog Osnovnog suda Vesna Pavišić odbila je tužbu Ivana Delića iz Budve, protiv Dejli presa, izdavača dnevnika ”Vijesti”, zbog tekstova u kojima je, kako je u tužbi tvrdio, neosnovano povezivan sa ubistvima u Crnoj Gori.

Delić je tužio izdavača “Vijesti” nakon tekstova u avgustu i septembru 2008. nakon što je u budvanskom kafeu “Palma” ubijen Goran Pejović, za kojeg se vjerovalo da je žrtva mafijaškog obračuna, a da je prava meta bio Ivan Delić.

Objavljene su i informacije iz vrha crnogorske policije da je Delić dovođen u vezu sa ubistvom bivšeg saveznog ministra unutrašnjih poslova Pavla Bulatovića u Beogradu, kao i da su ga roditelji Marije i Darija Šurine optuživali da je učestvovao u ubistvu njihove djece.

Ivan Delić je prethodno te informacije demantovao u “Vijestima”, a onda se odlučio na tužbu zbog povrede časti i ugleda i kao sudsku satisfakciju tražio da sud obaveže tuženog da objavi presudu u ”Vijestima”.

Nije sporio saslušanja povodom ubistava

Tokom suđenja Delić nije sporio da je nakon ubistva Pavla Bulatovića saslušan (samoinicijativno) pred Anketnim odborom Savezne skupštine, te da je parlament odbio da raspravlja o navodima Anketnog odbora, kao što nije sporio ni to da su ga roditelji ubijenih Šurina optuživali za njihovu smrt, iako su obavljene sve istražne radnje, nakon kojih mu ništa nije stavljeno na teret.

Nije sporio ni da je kao svjedok saslušan nakon ubistva Aleksandra Bulatovića. Delić nije sporio ni informacije u kojima se navodi da su nepoznate osobe na prevoju kod Trojice, iznad Kotora, i na Svetom Stefanu pokušale da ga ubiju.

Tražio moralnu satisfakciju

U presudi se navodi kako sud razumije pobude Delića za podnošenje tužbe, imajući u vidu da je sud nesporno zaključio da je on doživljavao duševne patnje u vezi sa njegovim dovođenjem u vezu sa ubistvom Pejovića, da nije tražio materijalnu satisfakciju, već samo moralnu, a ako se pri tome uzme u obzir i činjenica da se u vezi sa navedenim događajima protiv tužioca ne vodi nijedan postupak.

"Sud je mišljenja da, ukoliko bi donio drugačiju odluku u ovoj pravnoj stvari, ista bi predstavljala povredu na slobodu informisanja koja je zagarantovana Zakonom o medijima"

Dodaje se da je Evropski sud za ljudska prava utvrdio standard razumne publikacije koji podrazumijva da, ako novinar postupa savjesno, poštuje standarde profesionalne etike, čak i klevetničke izjave o pitanjima od javnog značaja, mogu biti zaštićene od odgovornosti.

"Na primjer, ako je novinar, odnosno odgovorni urednik učinio sve što je bilo razumno moguće prije nego što je objavio vijest od legitimnog javnog interesa, da provjeri njenu tačnost i ako je imao opravdan razlog da povjeruje u njenu istinitost, osuda na naknadu štete značiće povredu njegovog prava na slobodu izražavanja.

To može biti slučaj i ako se novinar oslonio na izvještaj državnog inspektora, za koji se kasnije ispostavi da je pogrešan", kaže se u presudi i navodi da su u procesu, osim Delića, svjedočile i autorke spornih tekstova Biljana Batizić i Jasmina Muminović, kao i njegov prijatelj Boris Banićević.

U presudi se navodi da je sud prilikom odlučivanja imao u vidu i činjenicu da su “Vijesti” objavile Delićevo reagovanje kojim mu je, po mišljenju suda, pružena izvjesna satisfakcija.

"Mi smatramo da su objavljenim tekstovima ozbiljno povrijeđena prava ličnosti tužioca i da mu je nanijeta šteta", rekao je Delićev advokat

"Sud je mišljenja da, ukoliko bi donio drugačiju odluku u ovoj pravnoj stvari, ista bi predstavljala povredu na slobodu informisanja koja je zagarantovana Zakonom o medijima kojim se jemči sloboda informisanja na nivou standarda koji su sadržani u međunarodnim dokumentima o ljudskim pravima i slobodama i slobodu izražavanja mišljenja, prikupljanja, širenja, objavljivanja i primanja informacija koje su zagarantovane", navodi se u presudi.

Delićev advokat najavljuje žalbu

Advokat Nikola Medojević, jedan od zastupnika Ivana Delića, najavio je da će svakako uložiti žalbu na presudu i da “sa pravom očekuju da će njihov stav potvrditi odluka drugostepenog suda”.

"Prvostepenom presudom, sud je nesumnjivo zaključio da je Delić trpio duševni bol zbog spornih tekstova objavljenih u “Vijestima” i istovremeno odbio tužbu.

Iz tog segmenta jasno proizlazi da se radi o protivrječnoj presudi kojom se, navodno, štiti pravo na slobodu informisanja, a u stvari negira zakonska obaveza medija da u obavljanju djelatnosti poštuje integritet građana.

Mi smatramo da su objavljenim tekstovima ozbiljno povrijeđena prava ličnosti tužioca i da mu je nanijeta šteta", rekao je Medojević “Vijestima”.

Bonus video: