Ukinut pritvor bivšem šefu kotorskog MUP-a Svetozaru Popoviću

Zahtjev odbrane Liridona Keljmendija o ukidanju pritvora i ponuđeno jemstvo od 15 hiljada je odbijen.
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.03.2011. 18:29h

Sudija kotorskog suda Vesna Pean na zahtjev odbrane ukinula je pritvor bivšem rukovodiocu kotorske filijale MUP-a Svetozaru Popoviću i savjetnici u toj filijali Kseniji Mitrović koji su proveli pet mjeseci u Istražnom zatvoru nakon što su optuženi da su pokušali da braći Elvisu i Liridonu Keljmendiju obezbijede falsifikovani crnogorski pasoš, koji su takođe optuženi u ovom predmetu.

Zahtjev odbrane Liridona Keljmendija o ukidanju pritvora i ponuđeno jemstvo od 15 hiljada je odbijen.

Na glavnom pretresu saslušani su sjedoci Zvonko Radović iz Podgorice koji se nalazi na izdržavanju četvoromjesečne zatvorske kazne zbog falsifikovanja isprave i Sokolj Nikč iz Peći.

Nikč je kazao da ga je prijatelj Liridon početkom septembra prošle godine pozvao da pođu zajedno do Budve jer tamo treba da se sretne sa Zvonkom, i odu do Kotora kako bi podigli neka dokumenta za koja mu je Zvonko sređivao da ih što prije dobije.

Suđenje se nastavlja 21. marta kada će biti saslušan još jedan svjedok Miloš Zečević, koji je bio prisutan prlikom susreta Liridona i Zvonka,a koji nije mogao juče svjedočiti zbog puta u inostranstvo.

"U Budvi smo se našli sa Zvonkom,i njegovim autom se odvezli do Kotora. Sjećam se da je Zvonko cijelo vrijeme puta razgovarao telefonom,ali da nije obraćao pažnju sa kime i o čemu priča. Kada smo stigli u Kotor, rekao je Liridonu da nije mogao ništa da mu završi, te da je da bi mu to završio potrebno da se oženi sa nekom Crnogorkom. Liridon se iznervirao zbog toga, i tražio da se vratimo u Budvu. U Kotoru nismo izlazili iz auta, napravili smo krug, zadržali se oko 15 tak minuta i vratili za Budvu. Tom prlikom Liridon nije ništa dao Zvonku", kazao je svjedok Nikč.

Radović je negirao navode svjedoka Nikča, i rekao da ništa Liridonu nije sređivao oko dokumenata.On je rekao da se Liridona jedino sjeća da je dolazio kod njega da kupi vozilo jer se bavi prodajom autombila.

"Ne poznajem ni okrivljenog Popovića, i sa njim nijesam kontaktirao, moguće jedino ako je bilo nešto oko vozila da me je zvao jer sam ja davao oglase za prodaju vozila, ali ne mogu sada ništa drugo da kažem", kazao je Radović.

Susret na Autobuskoj stanici

Na opasku zamjenika tužioca Tanje Čolan da objasni činjenicu da se u tom periodu sa Popovićem čuo telefonom 322 puta, Radović je kazao da je moguće da su se čuli zbog nekih djelova auta ili motora ali da ne može objasniti da su se čuli baš 322 puta.

Radović je kazao da se sa Liridonom dogovarao samo oko prodaje audija A4, ali se nije mogao izjasniti koliko su puta kontaktirali telefonom. Naveo je i da se sa Liridonom sreo samo puta vezano za prodaju tog vozila, a da su ostalo kontaktirali telefonom. Okrivljenog Elvisa kojem se sudi u odsustvu jer je u bjekstvu, kaže Radović, sreo je u ljeto 2010. kada mu je u Podgorici predao neki novac koji mu je dalo neko lice iz Rožaja.

"Nakon toga me je Elvis zvao i ponudio mi da budem zastupnik za prodaju nekog motornog ulja što nisam prihvatio. Sa Liridonom sam se sreo prvi put na Autobuskoj stanici u Podorici, a drugi put u auto salonu Rokšpeda, ali se ne sjećam da je neko te prilike bio sa Liridonom", kazao je Radović.

Radović: Nijesam toliko moćan

Prilikom suočavanja, Liridon je ponovio svoje navode o tome da mu je Zvonko završavao oko ubrzanja dobijanja papira, kao i to da kada su se sreli na Rokšpedu da mu je Zvonko rekao da ga je već upisao u knjigu državljana i da treba poći po dokumenta, te da on kada je shvatio da je u pitanju prevara na to nije pristao.

Radović je negirao te tvrdnje, ponavljajući da nije obećao Liridonu sređivanje dokumenata te da on nije toliko moćan da bi tako nešto mogao završiti.

Prilkom suočavanja sa svjedokom Nikčom, Radović je tvrdio da ga prvi put vidi, te da sve i da ga je vozio nije mu jasno kako je tada mogao znati o čemu se razgovara kada govori albanski i svjedoči na sudu uz pomoć prevodioca. Nikč je na to odgovorio da dovoljno razumije crnogorski jezik.

Suđenje se nastavlja 21. marta kada će biti saslušan još jedan svjedok Miloš Zečević, koji je bio prisutan prlikom susreta Liridona i Zvonka,a koji nije mogao svjedočiti zbog puta u inostranstvo.

Bonus video: