Jedan pehar, tri pretendenta

Iako kup takmičenje po tradiciji obiluje čestim iznenađenjima, Rudar je potpuni autsajder u konkurenciji prošlogodišnjeg osvajača trofeja, Galeba, te Luke Bar i Budućnosti Zetatrans.
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.03.2011. 16:24h

Za razliku od muškog turnira, u kojem su još prije početka bili poznati i finalisti (Budvanska rivijera i Budućnost) i pobjednik (Budvanska rivijera), finalni turnir Kupa Crne Gore za odbojkašice, koji se u subotu i nedjelju ponovo održava u sali podgoričke Gimnazije „Slobodan Škerović“, biće itekako interesantniji, neizvjesniji, pa i kvalitetniji, iz razloga što barem tri ekipe ravnopravno konkurišu za pehar.

Iako kup takmičenje po tradiciji, u bilo kom sportu, obiluje čestim iznenađenjima, Rudar je, na papiru, potpuni autsajder u konkurenciji prošlogodišnjeg osvajača trofeja, Galeba, te Luke Bar i Budućnosti Zetatrans. Galeb je, voljom žrijeba, dobio Rudara za protivnika u polufinalu, samim tim i lakši posao na putu do odbrane trofeja.

- Favoriti smo u polufinalnom meču i od tog tereta ne možemo pobjeći. Nema sumnje da ćemo uraditi sve što je u našoj moći da ulogu favorita i opravdamo tamo gdje je i potrebno - na terenu. Nadam se velikom finalu, a nezahvalno je prognozirati ko bi mogao biti u njemu. Atmosfera u ekipi je dobra, odigrali smo i par prijateljskih mečeva sa ekipama Morače i muškog odbojkaškog kluba Galeb, koje su nam pokazale da smo na pravom putu. Branimo titulu i tako ćemo i odigrati ovaj završni turnir - istakao je za “Vijesti” strateg Galeba, Luka Tijanić.

Rudar je sa dva osvojena pehara najtrofejnija ekipa u ovom takmičenju, ali su Pljevljanke ove sezone odigrale u prvenstvu daleko ispod očekivanja, čak su u finišu ligaškog dijela takmičenja ispustile i četvrto mjesto koje vodi u plej-of, gdje će umjesto njih zaigrati novajlija Morača.

- Ne pada nam, naravno, na pamet da ikome prijetimo jer smo svjesni da su i rival u polufinalu, ali i ostale dvije ekipe, i iskusniji i kvalitetniji, a time i mnogo bliži osvajanju trofeja od nas. Međutim, nema predaje. Ništa ne obećavamo, osim da ćemo se boriti i učiniti sve da makar namučimo Galeb i dokažemo da smo zasluženo učesnici turnira. A ako se, eventualno, ukaže neka šansa za iznenađenje, bićemo tu da je iskoristimo – kaže za „Vijesti“ trener pljevaljskih odbojkašica, Nataša Marković.

U drugom finalu između Luke Bar i Budućnosti Zetatrans očekuje se znatno neizvjesnija borba, s obzirom da su to ekipe koje su zauzele prvu, odnosno drugu startnu poziciju uoči početka plej-ofa. Trostrukom šampionu države, ekipi Luke Bar je trofej osvajača Kupa, nekako po navici, uvijek izmicao iz ruku u prethodnom periodu. Ovoga puta je priča znatno drugačija. Nema tereta domaćeg parketa, odbrane titule ili rezultatskog imperativa. Međutim, želja je jasna.....

- Želimo trofej koji nam je uvijek bio tako blizu, a opet tako daleko. Dosta toga će zavisiti od našeg polufinalnog meča sa ekipom Budućnosti. Šanse za plasman u finale su podjednake, tim prije što će Podgoričanke praktično igrati na domaćem parketu. Tri meča smo odigrali ove sezone i slavili u dva od tri. Dobro radimo, puni smo elena i želje da zablistamo onda kada je najpotrebnije. Nema sumnje da nas očekuje dobra odbojka u svim mečevima završnog turnira - naglasio je za “Vijesti” trener Luke Bar, Vladimir Milačić.

Budućnost je jedini od učesnika finalnog turnira koji nikada nije osvajala nijedan trofej u nezavisnoj Crnoj Gori. To bi mogao biti i dodatni motiv.

- Ovaj finalni turnir Kupa biće jedan od najneizvjesnijih u posljednjih nekoliko godina, jer tri ekipe imaju šanse da se okite ovim značajnim trofejem. Rudar, objektivno, ne spada u ovu trojku, bez obzira sto je u kupu nezahvalno prognozirati i što su iznenađenja moguća. Mišljenja sam da ekipe Luke Bar i Galeba imaju za nijansu veće šanse za osvajanje kupa od moje ekipe, s obzirom na iskustvo koje posjeduju u ovom takmičenju. Mi smo, poslije dugog niz godina, došli sasvim zasluženo u situaciju da skoro ravnopravno konkurisemo za ovaj trofej. Tako je bilo i prošle godine, ali smo ove još jači. Igrama i rezultatom kroz prvenstvo sa ove dvije ekipe daje nam za pravo da kroz dobru igru i davanjem sve od sebe možemo pomrsiti račune, prvo Luci Bar u polufinalu, a kasnije i drugom finalisti. Luka Bar jeste favorit, jer ima dvije, tri vrhunske igračice za naše prilike, koje mogu da naprave prevagu. Ipak, mislim da smo mi kompaktnija ekipa, ekipa, koja je na svim pozicijama dobro pokrivena i jednom strpljivom i kolektivnom igrom, sa jakim servisom i dobrim prijemom, možemo doći do pobjede. Iznenađenja taktičke prirode ne može, biti jer se isuviše dobro poznajemo, tako da će odlučivati nijanse. Spremni smo i fizički i psihički da u jednoj dobroj utakmici hladne glave, ali vrućeg srca, dođemo do željenog finala. Biće teško, ali mi smo spremni na borbu. Ovom prilikom pozivam navijače i jedne i druge ekipe da dođu i bodre svoj klub, kako bi utisak i ambijent bio dostojan značaju utakmice i takmičenja – rekao je za “Vijesti” Vladimir Racković, trener Budućnosti Zetatrans.

Raspored

Subota

Polufinale

Galeb – Rudar (17.00)

Budućnost Zetatrans – Luka Bar (19.00)

Nedjelja

Finale - 20.00

Dosadašnji pobjednici

2007 – Luka Bar

2008 – Rudar

2009 – Rudar

2010 – Galeb

Bonus video: