Dr Čukić sakrila Kuljačin nalaz po kojem on mora u bolnicu ili kući

Taj papir je protekle dvije sedmice, po svemu sudeći, proveo u fioci direktorice Klinike za neurologiju dr Mirjane Čukić, jer su za njega, tek juče saznali na Klinici za kardiologiju.
830 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.03.2011. 07:58h

Iako je dan prije otpuštanja iz bolnice osmočlani kolegijum specijalista Klinike za neurologiju u svom konzilijarnom mišljenju predložio da se osumnjičeni gradonačelnik Budve Rajko Kuljača, zbog povećanog rizika od novih neuroloških problema, prati u bolničkim ili kućnim uslovima, on je uz propisanu terapiju 25. februara, nakon 13 dana tretmana na Klinici za kardiologiju, vraćen u Istražni zatvor u Spužu.

"Imajući u vidu brojne faktore rizika (oscilirajuća hipertenzija, pušenje, hiperlipidemija, stres, hipotireozu) postoji povećan rizik od novih vaskularnih događaja, predlažemo da dalje praćenje i tretman pacijenta bude u hospitalnim ili kućnim uslovima", piše u izvještaju stručnog kolegijuma Klinike za neurologiju.

Taj papir je protekle dvije sedmice, po svemu sudeći, proveo u fioci direktorice Klinike za neurologiju dr Mirjane Čukić, jer su za njega, kako kažu, tek juče saznali na Klinici za kardiologiju sa koje je Kuljača, uz terapiju doktorke Čukić, otpušten i vraćen u zatvor.

Nakon raspitivanja "Vijesti" za taj papir prethodna tri dana, njega su juče, osim Klinike za kardiologiju, dobili i porodica i advokati Rajka Kuljače.

Dr Knežević nije znala za konzilijarano mišljenje

Direktorica Klinike za kardiologiju dr Božidarka Knežević kaže da do juče nije znala da postoji konzilijarano mišljenje Klinike za neurologiju.

"Dan prije otpuštanja pacijenta Kuljače razgovorali smo da doktorica Čukić, medicinski direktor bolnice (profesor Goran Nikolić) i ja sa pacijentom porazgovaramo o svemu i u smislu daljeg liječenja. To bi bio interdisciplinarni konzilijum. To je bilo planirano za petak (kada je i optušten). Nas troje je trebalo da damo definitivno mišljenje ali taj konzilijum nije održan jer je ocijenjeno da nema potrebe. Vjerovatno je doktorka Čukić mislila da će biti taj interdisciplinarni konzilijum pa je htjela da se potpomogne mišljenjem kolega kao što sam ja učinila sa mojima, ali do toga nije došlo. Da je neurologija imala svoj konzilijum ja sam saznala tek danas", kazala je Knežević.

Ona kaže da je doktorica Čukić Kuljači prepisala ljekove i odredila kontrolu za četiri do šest sedmica.

"Ona je kao direktor Klinike za neurologiju dala svoje mišljenje, preporuku za terapiju i nalog za kontrolu za četiri do šest nedjelja. Mi smo htjeli da to pojačamo, da se utroje sastanemo sa direktorom bolnice ali se ocijenilo da nema potrebe za tim jer imamo njeno mišljenje i da nema potrebe za njenim konzilijumom", kazala je Knežević.

Bez komentara dr Čukić

Zašto je doktorica Čukić prepisujući terapiju Kuljači dala zeleno svjetlo da se on otpusti iz bolnice, a dan prije otpuštanja održala konzilijum neurologa i saglasila se sa kolegama da ga treba pratiti u bolničkim ili kućnim uslovima i taj papir do juče krila od kolega sa kardiologije i porodice, "Vijesti" nijesu uspjele da saznaju jer nije odgovorila na telefonske pozive i sms poruku.

"Zašto je direktorica prećutala mišljenje svog konzilijuma i zašto ga nije proslijedila kolegama sa Klinike za kardiologiju neka ona objasni", kazao je jedan od neurologa potpisnika izvještaja.

Jedan od njenih kolega sa klinike kaže da je direktorica Čukić bila saglasna sa stavom ostalih sedam kolega neurologa.

"Rečeno je da na zahtjev Klinike za kardiologiju moramo dati konzilijarano mišljenje. Dobili smo obimnu medicinsku dokumentaciju i na osnovu toga ocijenili da pacijenta zbog povećanog rizika od neuroloških problema treba pratiti u bolnici ili kod kuće. Pacijent je kao što je opšte poznato optušten u petak 25. februara iako smo mi dan prije toga imali konzilijum i predložili što smo predložili. Zašto je direktorica prećutala mišljenje svog konzilijuma i zašto ga nije proslijedila kolegama sa Klinike za kardiologiju neka ona objasni. Svoje kolege sa neurologije je početkom naredne sedmice obavijestila da izvještaj nije dostavila Klinici za kardiologiju", kazao je za “Vijesti” jedan od neurologa potpisnika izvještaja.

Borović: Zloupotreba medicine u policijske i tužilačke svrhe

Advokat Rajka Kuljače, Borivoje Borović kaže da će sudu dostaviti novu medicinsku dokUmentaciju i tražiti ukidanje pritvora.

"Pošto ovaj izvještaj nijesmo imali do danas tražili smo da se vještači ostala medicinska dokumentacija. Profesor Dušan Dunjić je, u vještačenju, ocijenio da Kuljača svaki dan može da doživi moždani ili srčani udar. On kaže da dalje zadržavanje Kuljače u zatvorenom prostoru može teže ugroziti njegovo zdravstveno stanje. Sudu ćemo dostaviti vještačenje i izvještaj konzilijuma neurologa i zatražiti ukidanje pritovra”, kazao je Borović.

On je rekao da će, ako sud ne prihvati zahtjev za ukidanje pritvora, to “smatrati zloupotrebom medicine u policijske i tužilačke svrhe”.

"Ovo ne treba shvatiti kao advokatsku taktiku nego kao jasno upozorenje ljekara da je čovjeku ugroženo zdravlje", kaže Borović.

Bonus video: