Mediteranskom ishranom protiv bolesti srca

Utvrdili su da postojeće analize pokazuju da mediteranska ishrana dokazano blagotvorno djeluje u smanjenju simptoma metaboličkog sindroma
0 komentar(a)
ishrana, Foto: Www.shutterstock.com
ishrana, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 10.03.2011. 14:04h

Pregledom 50 postojećih naučnih radova, u kojima je ispitano pola miliona ljudi, utvrđeno je da su oni koji su jeli tradicionalna mediteranska jela imali manji rizik od razvoja srčanih bolesti.

Nalazi prate prethodne tvrdnje kako je konzumiranje obroka bogatih maslinovim uljem, svježim povrćem, voćem i ribom, umjesto crvenog mesa i mliječnih proizvoda, djelotvorno u zaštiti protiv raka.

U najnovijem istraživanju sa Univerziteta Harokopio u Atini, istraživači su analizirali dejstvo mediteranske ishrane na tkz. “metabolički sindrom”: to je kombinacija poremećaja poput gojaznosti, dijabetesa, šećerne bolesti...

Posebno ga karakteriše visok nivo šećera u krvi i za posljedicu ima slabost, često mokrenje, te pojačanu žeđ, glad i visoki krvni pritisak.

Utvrdili su da postojeće analize pokazuju da mediteranska ishrana dokazano blagotvorno djeluje u umanjenju metaboličkog sindroma, prenosi Telegraf.

Voditelj istraživanja Demostenes Panagiotakos kaže kako je metabolički sindrom jedan od glavnih uzroka kardiovaskularnih bolesti (direktno ili posredno) i povezan je s ličnim i socio-ekonomskim teretom.

Upravo zbog toga, prevencija ovog stanja je od velike važnosti.

Bonus video: