Sve tajne Arganovog ulja

Argan ulje sadrži tri puta više vitamina E nego maslinovo ulje, i predstavlja jedan od najboljih prirodnih antioksidanata.
72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2011. 19:52h

Širom svijeta sve veći broj žena okreće se prirodnim sastojcima u proizvodima za njegu. Jedna od svjetski najpoznatijih kozmetičkih kompanija za njegu i ljepotu, otkrila je i odobrila primjenu svih blagodeti koje u sebi posjeduje Arganovo ulje – tečno zlato iz Maroka, što je omogućilo razvijanje nove linije Nivea Pure&Natural proizvoda koja uskoro stiže na naše tržište, prenosi b92.net.

Vitamin E

Argan ulje sadrži tri puta više vitamina E nego maslinovo ulje, i predstavlja jedan od najboljih prirodnih antioksidanata. Takođe, bogato je dragocjenim, esencijalnim masnim kisjelinama koje imaju pozitivan efekat na prirodnu zaštitnu barijeru kože. Kako predstavlja prirodni izvor vitamina E, pruža efektivnu i prirodnu zaštitu protiv slobodnih radikala. U poređenju sa drugim visokokvalitetnim biljnim uljima, ulje Argana sadrži mnogo više tokoferola, koji su prirodni izvor vitamina E.

Intenzivno učvršćivanje kože

Istraživači su dokazali djelotvornost Argan ulja u studiji koja pokazuje njegov trajni efekat na učvršćivanje kože, već nakon tri dana primjene. Jedna od izuzetnih osobina ulja Argana je nevjerovatno djelovanje na kožu, sveobuhvatna i intenzivna njega.

Odakle dolazi tečno zlato Maroka?

Prirodno, hladno presovano ulje Argana u Pure&Natural proizvodima dolazi iz kooperative u Mogadoru, Maroko. Berberi iz Maroka već vjekovima koriste dragocjeno ulje iz drveta Argana. Berberske žene koriste Argan ulje za njegu kože i kose dok za njegovanje kože lica, koriste ulje Argana pomešano sa ružinom vodicom. Za negu kose ovoj mješavini dodaju glinu kao poznati antioksidant. Dragocjeno Argan ulje potiče od zrna drveta Argan koje je veličine oraha. Drvo Argana je jedno od najstarijih drveća na svijetu i od 1998. godine region Maroka u kom raste Argan drvo pod zaštitom je UNESCO-a.

Drevni korijeni

Ibn Al Baytar, Arapski naučnik iz 13-tog vijeka, još tada je opisao koliko je upotreba Arganovog ulja značajna. Drvo Argana (Argania spinosa) je jedno od najstarijih drveća na svijetu. U toplim klimatskim uslovima tercijalnog perioda (koje je počelo pre oko 65 miliona godina) Argan drvo pokrivalo je ogromna područja sjeverne Afrike i južne Evrope. Danas, raste na samo oko 820,000 hektara zemlje u jugozapadnom dijelu Maroka, području koje sada predstavlja spomenik prirode.

Za Berbere, ono predstavlja najveći izvor prihoda. Korijenje drveta može da skladišti jako puno vode, što je veoma važno u pustinjskim područjima. Drvo Argana takođe pomaže u zaustavljanju rasipanja pustinje, jer je korijenje ovog drveta jako dugačko i djeluje kao brana za osipanje. Ovo zajednici pomaže da re-kultivišu zemljište koje je prethodno bilo previše suvo.

Bonus video: