DRŽAVNA NAGRADA

Mladenu Lomparu uručeno Miroslavljevo jevanđelje

Prestižna Državna nagrada dodjeljuje se svake druge godine autoru iz Crne Gore za književno, istoriografsko, etnografsko ili publiscističko djelo.
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2011. 19:08h

Nagrada Miroslavljevo Jevanđelje uručena je akademiku Mladenu Lomparu za monografiju “Crnogorski slikari“ u izdanju Atlas group i CID-a.

Nagradu je Lomparu uručio ministar kulture Branislav Mićunović, a dodjelu je obrazložio predsjednik žirija Zuvdija Hodžić

On je kazao da je vrednovanjem podnijetih prijedloga za Miroslavljevo Jevanđelje, žiri na sjednici održanoj krajem decembra prošle godine, odlučio da se dodijeli Mladenu Lomparu za knjigu "Crnogorski slikari" jer jer se radi o monografiji koja afirmiše vrhunske domete crnogorske likovne umjetnosti.

Uručujući priznanje laureatu, Mićunović je kazao, da je monografija od kapitalne vrijednosti za crnogorsku umjetnost.

"Monografija "Crnogorski slikari" sažima autorova iskustva u oblasti te umjetnosti, ali sažima i dva jezika - sistematičnog istoričara umjetnosti i jezik rafiniranog pjesnika Mediterana. Djelo je objavljeno i nagradjeno u godini u kojoj smo ostali bez Dada Djurića. No, raduje nas druga simbolika kalendara.To je i godina u kojoj su definisani projekti Marine Abramović u Crnoj Gori i to su nezaboravna svjedočanstva crnogorske kulture", rekao je on.

Mićunović je rekao da nagrađujući Lompara, Crna Gora iskazuje puno poštovanje prema svojim umjetnicima.

Lompar je rekao da se nada da je nagrađena monografija samo početak u sličnoj prezentaciji savremene crnogorske umjettnosti.

"I pored serioznog rada moguće je da sam se ogriješio o nečije djelo. Teško je stići na svaku izložbu, ili obići svaki atelje, čak i da se kritičarski posao obavlja profesionalno. Zato, Crna Gora i pored velikog broja istoričara umjetnosti, treba ih još mnogo. Nije u našoj nauci ništa definitivno istraženo. Ni jedan vijek, stil ili pokret u crnogorskoj umjetnosti nema svoje naučno valorizovanje. I dok mi to čekamo, drugi rade naš posao, ali za svoju korist. Prelivaju se naše drgocjenosti u baštinu bliskih. Od antike do savremenih klasika”, rekao je Lompar.

Prestižna Državna nagrada Miroslavljevo jevandjelje dodjeljuje se svake druge godine autoru iz Crne Gore za književno, istoriografsko, etnografsko ili publiscističko djelo.

Galerija

Preporučujemo za Vas