Nastavljeno suđenje "Vodovodu" i Glavnom gradu zbog "Kupačice"

Figuru žene od bijelog mermera, koja se kupa u fontani, mnogi su doživljavali kao suviše krupnu da bi bila lijepa za oko.
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2011. 13:33h

Sudija podgoričkog Osnovnog suda Radonja Radonjić odbio je zahtjev autora skulpture „Kupačica” braće Svetozara i Svetomira Radovića da se njihov tužbeni zahtjev protiv Glavnog grada i „Vodovoda” proširi i na „Komunalno preduzeće”, „Zelenilo”, „Čistoću” i “Pogrebne usluge”, jer je u periodu uklanjanja Kupačice postojalo jedno javno preduzeće, koje se kasnije podijelilo na ova.

Oni su, nakon deset godina suđenja, po tužbi za naknadu materijalne i nematerijalne štete u iznosu od 50.000 eura, preinačili i proširili tužbu, osim pomenutih preduzeća, i na Miomira Mugošu, Ranka Ivanovića, Vladana Vučelića i Slavka Pajovića.

"Došlo je do mijenjanja tužbenog zahtjeva poslije više godina podnošenja tužbe i vođenja parnice. Tuženi se tome protive. Sud donosi odluku da se ne dopušta preinačenje tužbe" kazao je sudija Radonjić i time odbio njihov zahtjev.

Prvobitni sudski postupak po tužbi Radovića počeo je odmah nakon uklanjanja skulpture.

Viši sud je 2006. godine donio presudu kojom se djelimično usvaja njihov tužbeni zahtjev i određuje isplata odštete u vrijednosti od 20.000 eura. Na tu presudu žalbu su uložili i vajari i „Vodovod".

Odlukom Apelacionog suda presuda je poništena, a predmet dat na ponovno suđenje Osnovnom sudu.

Radović je kazao da se on godinu dana posvetio radu na tom predmetu, na šta mu je sudija Radonjić odgovorio:

“Ja sam se više od godinu dana posvetio svim tim propisima, pa sve što Vam nije jasno Vi to navedite u žalbi Višem sudu”.

Prvi Mugošin potez bio uklanjanje "Čežnje"

Skulptura je postavljena preko puta zgrade parlamenta 1998. godine i izazvala je kontroverze u javnosti.

Figuru žene od bijelog mermera, koja se ispod ogromnog bijelog luka kupa u fontani, mnogi su doživljavali kao suviše krupnu da bi bila lijepa za oko.

„Kupačica", kako su Podgoričani prozvali skulpturu originalno nazvanu „Čežnja", je 2.000. godine, odmah nakon dolaska novih gradskih vlasti na čelu sa današnjim gradonačelnikom Miomirom Mugošom, uklonjena.

Radović je ranije kazao da je skulptura bila poklon Podgorici jer su za njenu izradu naplatili, kako kaže, samo 30.000 maraka, uz 18.000 maraka za 14 reljefa na luku, što je, prema njegovoj ocjeni, simbolično u odnosu na njenu današnju vrijednost koja se kreće oko 500.000 eura.

Bonus video: