Uprava policije: Inspektor Kokotović nije imao pištolj

Očevidac pucnjave u izjavi koju je dao u policiji, ali i danas pred istražnim sudijom tvrdio je da inspektor za krađe Kokotović kod sebe nije imao oružje kada je pucano na njega
538 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2011. 15:58h

Policija je tokom istrage došla do podataka da Cetinjanin Vasilije Todorović (28) nije u samoodbrani pucao na inspektora iz tog grada Božidara Kokotovića, u teškom incidentu koji se prekjuče oko 14 časova dogodio na Kružnom putu na Cetinju. Dosadašnja istraga, izjava osumnjičenog ali i očevidaca vatrenog obračuna upućuju na sumnju da Kokotović kod sebe nije imao oružje, te da je Todorović bez ikakvog povoda na njega ispalio sedam metaka...

“Policijski službenik Božidar Kokotović kod sebe nije imao službeno vatreno oružje, niti je to ili bilo koje drugo oružje kasnije pronađeno u vozilu „VW golf II” koje je koristio. Ovu činjenicu potkrepljuje izjava i samog osumnjičenog, kao i izjava svjedoka”, navodi Uprava policije u saopštenju. Očevidac pucnjave u izjavi koju je dao u policiji, ali i danas pred istražnim sudijom tvrdio je da inspektor za krađe Kokotović kod sebe nije imao oružje kada je Todorović pucao na njega. “Osumnjičeni je prilikom sačinjavanja zapisnika u prisustvu advokata, takođe, izjavio da kod oštećenog policijskog službenika Kokotovića prilikom izvršenja krivičnog djela nije primijetio oružije ili bilo kakav drugi predmet”, navodi policija u saopštenju.Todorović se tri sata nakon što je teško ranio inspektora sam prijavio, a kod sebe je imao „CZ M 57”, cal 7,62 mm, iz kojeg je kako se sumnja pucao na Kokotovića. “Na licu mjesta, prilikom vršenaj uviđaja, kojim je rukovodio nadležni istražni sudija, prinađeno je i izuzeto sedam čaura pomenutog kalibra, za koje se sumnja da su ispaljene iz pištolja osumnjičenog”, saopštila je policija.

Advokat po službenoj dužnosti Nataša Gvozdenović nije željela da iznosi detalje Todorovićeve odbrane, ali je potvrdila da ga je vidjela i da se osjeća dobro.

Policija je uzela Todorovićevu garderobu koju je imao na sebi tokom pucnjave i ona je poslata na vještačenje u Fornezički centar u Danilovgradu.

Predao se nakon 3 sata

Inspektor za krađe u cetinjskoj Ispostavi policije Kokotović (29) teško je ranjen sa dva metka iz pištolja, koje je juče oko 14 časova na njega, kako se sumnja, ispalio Todorović (28).

Tri sata kasnije, Todorović se predao policiji, kada je kod njega pronađen i pištolj „CZ M 57" cal. 7,62 mm, iz kojeg je, kako se sumnja, ispaljeno sedam metaka u pravcu ranjenog inspektora, koji je sinoć operisan i smješten na Odjeljenje intenzivne njege podgoričkog Kliničkog centra.

Familiija Todorović je sredinom februara prijavila inspektora Kokotovića za navodno batinjanje njihovog brata Marka u Ispostavi Cetinje, dok su iz policije to demantovali, tvrdeći da se mladić sam okliznuo prilikom pokušaja bjekstva i glavom udario u kvaku ulaznih vrata zgrade.

Da li je motiv jučerašnjeg obračuna osveta zbog navodnog premlaćivanja ili je riječ o slučajnom susretu i “razmjeni vatre” usljed samoodbrane, kako je Todorović ispričao jednom od komšija neposredno nakon incidenta, biće utvrđeno policijskom istragom, koja je u toku.

Krvava drama dogodila na glavnoj cetinjskoj zaobilaznici u naselju Gipos, u momentu dok se Kokotović zajedno sa komšinicom vozio “golfom 2”, prolazivši pokraj stambene zgrade u kojoj živi Todorović.

“Todorović, koji je stajao na trotoaru, kada ga je primijetio, povikao je: 'stani Kokotoviću, stani', mašući mu rukom da zaustavi automobil.

Inspektor je onda stao desetak metara dalje, izašao iz vozila i krenuo ka njemu, a osumnjičeni je izvadio pištolj i počeo da puca, sve dok ga nije pogodio sa dva metka”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz policije, ističući da Kokotović u tom trenutku kod sebe nije imao pištolj.

Božidar Kokotović (29) je operisan u KC i njegovo stanje bilo stabilno. “Jedan metak ga je pogodio u desni dio grudnog koša, a drugi u podlakticu desne ruke,” kazao je “Vijestima” direktor Urgentnog centra dr Vladimir Dobričanin

Kokotović se sa dvije prostrijelne rane srušio na pločnik, a Todorović je zaustavio komšiju, koji je izlazio sa parkinga i zamolio ga da ga odveze nekoliko stotina metara, gdje je potom sjeo u taksi i nastavio dalje.

“Komšiji je ispričao da je inspektor prvi pucao na njega, ali ga nije pogodio. Potom ga je navodno u samoodbrani ranio”, kazao je sagovornik iz policije, nagašavajući da zasada nije utvrđeno da je inspektor kod sebe imao pištolj i da je pucao.

Kokotovićeva komšinica, koja je svjedok teškog obračuna, prema nezvaničnim informacijama, policiji je odmah potom saopštila da je prepoznala Vasilija Todorovića da je zaustavio policajca a onda pucao u njega.

Nekoliko Todorovićevih komšija juče je “Vijestima”, neposredno nakon uviđaja, tokom kojeg je tim predvođen istražnim sudijom podgoričkog Višeg suda Miroslavom Bašovićem pronašao i izuzeo sedam čaura istog kalibra, ispričalo da su čuli pucnje, ali nijesu ništa vidjeli.

“Nekoliko minuta kasnije, samo smo primijetili da su unijeli inspektora u auto i odveli ga. Ne znamo ko je pucao i ne zanima nas”, kazao je jedan od njih, dok su se ostali na pitanje da li su čuli da je Todorović ispalio kišu metaka na Koktovića, zagonetno smijali.

Oko 15 časova, teško ranjeni Kokotović je dovezen u Urgentni blok KC-a, gdje su mu konstatovane dvije ustrelne rane.

“Jedan metak ga je pogodio u desni dio grudnog koša, a drugi u podlakticu desne ruke. Obavljena je drenaža i u kritičnom je stanju. Smješten je na Odjeljenju intenzivne terapije”, kazao je “Vijestima” juče popodne direktor Urgentnog centra dr Vladimir Dobričanin.

Sinoć oko 19.30 časova, Kokotović je operisan, nakon čega je njegovo stanje bilo stabilno.

Dok su se ljekari borili za njegov život, cetinjska policija je juče popodne, zajedno sa kolegam iz Posebne jedinice iz Podgorice, blokirala sve izlaze iz grada, ali su ubrzo potom uspjeli da stupe u kontakt sa Todorovićem i dogovore se o njegovoj predaji.

Rukovodilac cetinjske policije Miloš Radulović, njegov pomoćnik Radovan Nenadović i komadant PJ Miloš Vučinić, kao i još nekoliko inspektora, oko 17.10 časova, pošli su na dogovoreno mjesto u Lovćenskoj ulici, gdje ih je sačekao Todorović i predao se. Odmah potom policijski konvoj zaputio se ka Podgorici, gdje mu je u policijskoj Područnoj jedinici određen pritvor do 48 sati.

Vasilije Todorović je i 2003. godine odgovarao za pokušaj ubistva braće Veselina i Željka Đukanovića, kada je u nogu pogođen prolaznik Ljubo Popović (32). Todorović je tada, navodno, prolazeći pored braće Đukanović, jednog od njih namjerno zakačio ramenom. Nekoliko koraka dalje on je zastao i izvadio pištolj. Nakon toga je iz klečećeg položaja, pucao ka Đukanovićima i pogodio Popovića.

Porodica Todorović je Unutrašnjoj kontroli MUP-a prijavila inspektora Kokotovića zbog navodnog premlaćivanja Marka, koji je zadobio povrede u predjelu nosa, uha, vilice, čela, stomaka i ruku, zbog čega je dva dana bio zadržan na hirurgiji.

Vasilijev i Markov brat Savo je u pismu dostavljenom Unutrašnjoj kontroli, ustvrdio da je policija došla da traži njegovog brata na kućnu adresu, zbog, kako su mu rekli, informativnog razgovora. Todorović je “Vijestima” ranije objasnio da je brata odmah obavijestio o dolasku policije, i da je on odmah otišao da vidi o čemu se radi. Nakon sat vremena, kako je tvrdio, obaviješten je da mu je brat zadržan zbog „prijave jedne djevojke da joj je Marko nešto dobacivao na ulici".

Istraga unutrašnje kontrole

U cetinjskoj policiji “Vijestima” je tada rečeno da je Marka Todorovića u subotu veče prijavila djevojka, čiji su roditelji bili prisutni. Ona je navela da je sa još jednim drugom pokušao da je napadne, dok je zatvarala trafiku u kojoj radi.

"Policija od subote uveče traga za Todorovićem, čak je bila raspisana i lokalna potjernica za njim. On se u utorak sam pojavio u policiju. Kada mu je rečeno da će biti zadržan u pritvor, krenuo je da bježi. U rvanju sa policijom, udario je u kvaku od otvorenih vrata. Međutim, odmah je tražio telefon, i svojima javio da su ga policajci fizički napali", objasnio je sagovornik “Vijesti” u policiji, ističući da je Marko Todorović višestruki povratnik i da je do sada bio na izdržavanju zatvorske kazne zbog razbojništva, napada na tužioca i još niza teških krivičnih djela.

Marko Todorović je sinoć kazao da je prije nekoliko dana dao izjavu Unutrašnjoj kontroli, a iz te službe “Vijestima” je sinoć rečeno da je istraga u toku.

“Mislim da moj brat nije htio da se sveti Kokotoviću, jer očekujemo od Unutrašnje kontrole da riješi ovaj slučaj, u okviru njihovih zakonskih ovlašćenja”, zaključio je on.

Bonus video: